Zondag 30 juni speelde NJMT Noem Geen Namen in Amstelveen! 

Zondag 30 juni speelde NJMT Noem Geen Namen in Amstelveen! 

Tekst en foto’s: Stephan Markus

Na Kenau, Margaret Hughes & Lagertha, kwam het Nationaal Jeugd Musical Theater met een nieuwe theaterproductie; geschreven, gecomponeerd en geregisseerd door Elise Berends Noem Geen Namen.

Op 4 mei en 29 en 30 juni 2024 speelde het Nationaal Jeugd Musical Theater de eerste musicalversie van ‘Noem Geen Namen’, naar het boek van Astrid Sy.

Noem geen namen is een bijzondere muziektheatervoorstelling gebaseerd op het aangrijpende boek van Astrid Sy. Laatst won het boek nog de Jonge Beckman prijs voor beste historische jeugdboek, en nu is dit bijzondere verhaal vertaald naar een voorstelling voor, en voor een groot deel dóór, jongeren.

Het boek vertelt het verhaal van de crèche van de Hollandse Schouwburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar onder leiding van Walter Süskind en Henriette Pimentel zo’n 600 kinderen zijn behoed voor deportatie. Ze werden gered met behulp van een aantal jonge kinderverzorgsters uit de crèche en twee verzetsgroepen bestaande uit studenten.

Waar het in veel films en verhalen vooral gaat  over de volwassen verzetsmensen, focust dit boek zich op de jonge, onbekende helden die met eindeloze moed en gevaar voor eigen leven kinderen redden. De karakters zijn gebaseerd op mensen die echt hebben bestaan. Ze tonen ons dat hoe jong je ook bent, je tot uitzonderlijke dingen in staat bent als je dat wilt. En dat het verzet niet alleen uit stoere mannen bestond, maar zeker ook uit ongelofelijk dappere, jonge vrouwen.

Een grote cast van bijna tachtig man van zes tot zeventig jaar oud vertolkte dit verhaal op het toneel op indrukwekkende en muzikale wijze. De voorstelling roept op om mens te blijven en elkaar als mens te blijven zien, juist in onmenselijke tijden. Om warmte te blijven geven, waar dat het hardst nodig is. En indrukwekkend was het!  Adembenemend kijk en luister je naar deze gevarieerde cast die elk op zijn of haar manier indruk maakte! Aandoenlijke kinderen en talentvolle jongeren, waarvan we er enkele kennen uit eerdere producties. Zo speelde Lotte onlangs nog Robin Hood en zagen we Floris vorige week nog in Icarus van DAPA.

De voorstelling komt binnen en zet je gelijk met beide voeten in de realiteit!  Joden verboden, kinderen die naar gaskamers moeten. Hoe hard deze realiteit ook is, we mogen nooit vergeten dat dit ook onderdeel is van onze geschiedenis.

Inmiddels heeft NJMT de laatste voorstelling gespeeld, maar ook deze voorstelling mag de geschiedenisboeken in! 

Wederom een parel om te koesteren! 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.