Zo vader zo zoon het laatste doldwaze avontuur van Harrie Vermeulen.

Zo vader zo zoon het laatste doldwaze avontuur van Harrie Vermeulen.

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

Afgelopen zondag 30 oktober was de laatste première van Jon van Eerd als zijn alter ego Harrie vermeulen. Na maar liefst vijftien theatervoorstellingen rondom dit hilarische karakter, maakte de acteur onlangs bekend dat hij, na de laatste voorstelling, niet langer deze rol zal vervullen.

Het verhaal:
Harrie Vermeulen (Jon van Eerd) woont bij zijn succesvolle zoon in huis. Waar zoonlief slim en geslaagd is in het zakenleven, is hij privé hartstikke naïef. Zijn arrogante en zelfingenomen secretaresse Charissa (Nandi van Beurden) is vastbesloten Junior (Joey Schalker) aan de haak te slaan. Daar kan ze de kritische ogen van vader Harrie niet bij gebruiken. Ze haat Harrie en doet er dan ook alles aan om hem het huis uit te krijgen. Er is vast wel een dating site voor ouderen om hem aan een oud besje te haken.

Maar, Harrie zou Harrie niet zijn als hij er geen stokje voor zou steken. Hij laat zich niet zomaar uit het lood slaan. Bovendien heeft hij een veel betere en vooral lievere vrouw, Kiki (Suzanna Pleiter), voor zijn zoon op het oog. Hij bedenkt een ingenieus plan om in één klap de heks te lozen én tegelijkertijd een leuke schoondochter te krijgen. Hiervoor roept hij de hulp in van een oude, vertrouwde vriend (Arie Cupé). De twee mannen stellen alles in het werk om de verfoeide feeks flink te laten blunderen. Een klein duwtje in de goede richting van de lieftallige schone die ze hebben geselecteerd en alles komt vast wel goed. Deze route blijkt echter niet zonder heel wat drempels, hordes, stoplichten, hefbomen en andere obstakels. Zeker niet als zoonlief ook nog een aardige duit in het zakje doet!

Zoals we gewend zijn van Jon van Eerd is ook deze voorstelling dolkomisch, niets is te gek en alles kan. Vanaf de eerste minuut zit je met een glimlach op je gezicht naar de 
komedie te kijken. De ene na de andere komische situatie komt voorbij en je krijgt dan ook amper de tijd om je kaken te ontspannen.
Jon als Harrie en Arie Cupe als zijn vriend zijn echt een leuke eenheid. De twee voelen elkaar feilloos aan. Jon van Eerd bewijst maar weer eens met dit stuk dat hij de koning van de humor is; zijn timing is op het perfecte af, zijn gezichtsuitdrukkingen subliem, hij weet alles precies goed te doseren. Je moet wel blijven kijken en of je nou wil of niet, gewoon keihard lachen om de fratsen die hij uithaalt. Sommige stukken zijn wel heel voorspelbaar, maar zo geniaal in elkaar gezet, dat het toch weer super hilarisch is. Ook dit keer is er weer een fantastische cast gevonden die precies past in zijn visie op het verhaal van Harrie. Het tempo ligt vanaf het begin heel hoog en er is zelfs tijd voor een beetje interactie met het publiek.

Voor Nandi van Beurden en Suzanna Pleiter is dit hun eerste komedie, beide dames hebben wel al komische rollen gespeeld in musicals. Wel is dit Nandi van Beurdens eerste rol als ‘gemene’ actrice. Ze laat hierin goed zien hoe veelzijdig ze is. Je gelooft haar vanaf het eerste moment. Suzanna Pleiter speelt haar rol heel ontwapenend en is absoluut de perfecte schoondochter die elke moeder en vader maar kunnen wensen. Ze heeft heel de voorstelling een lach op haar gezicht en soms geeft ze bijna licht.

Jon is ook weer verantwoordelijk voor het script en weet als geen ander hoe hij Harrie moet vormgeven. Wil je een avond, heerlijk lachen en onbezorgd genieten van fantastisch goede acteurs? Dan is deze voorstelling een absolute aanrader. Het is een echt weer een juweeltje uit de reeks over Harrie Vermeulen.

Meer informatie: https://www.pretpakhuis.nl/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.