Zinderella geen sprookje

Zinderella geen sprookje

Recensie en foto’s: Mieke van der raay
Afgelopen zaterdagavond 12 februari mocht ik in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de voorstelling Zinderella zien, door NITE & Maas theater en dans.

De titel Zinderella laat je vermoeden dat het een moderne versie is van het welbekende sprookje Assepoester, maar niets is minder waar.

In een fysieke, drukke show met dertien spelers, jonge en minder jonge spelers: er doet zelfs een klein aandoenlijk meisje mee, wordt ons een spiegel voorgehouden. Zijn we minder perfect als we een pukkel hebben of minder mooie kleding hebben? Zijn prinsen en prinsessen wel zo gelukkig?

De voorstelling is heel druk, er gebeurt zoveel, dat je af en toe gewoon de draad van het verhaal kwijt bent. Er gebeuren ook dingen, waarvan je niet weet wat ze betekenen, in welke context je ze kunt zien. Uiteraard zijn die dingen voor iedereen anders uit te leggen. Het meisje dat ongesteld wordt, wat betekent dat voor jou? De schrijnende ballerina, het wilde paard, alles heeft een betekenis, maar welke? Dat was voor mij heel moeilijk te bepalen. Ik had na de voorstelling ontzettend veel vragen. Maar misschien was dit wel de bedoeling van Moniek Merkx met deze voorstelling, dat je over meer dingen moet nadenken, de dingen die om je heen gebeuren. Ik vond het zelf een heel moeilijke voorstelling. De spelers waren stuk voor stuk ontzettend enthousiast, het decor en de kostuums waren echt fantastisch gemaakt. Het publiek in de zaal was duidelijk verdeeld over wat ze zagen, er zijn
diverse mensen tijdens de voorstelling weggegaan. Ook al vonden ze de voorstelling niets, weggaan vind ik toch wel respectloos tegenover de spelers en de makers van de voorstelling.

Concept, regie:
Moniek Merkx
Performers: Ada Daniele, Arno Verbruggen, Art Srisayam, Bodine Sutorius, Olympia Kotopoulos, Sam Corver, Sara Giampaolo en een aantal jonge meespelers
Compositie: Joop van Brakel
Choreografie: Cecilia Moisio
Scenografie: Sanne Danz
Kostuums: MAISON the FAUX
Lichtontwerp: Ge Wegman
Regie meespelers: Dorien Folkers
Dramaturgie: Robbert van Heuven
Co-productie: NITE & Maas theater en dans

Meer informatie: https://www.maastd.nl

©Mieke van der Raay
©Mieke van der Raay
©Mieke van der Raay
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.