ZID Theater staat opnieuw op podium ITA

Het actuele programma Here We Are – Vrijheid van het ZID Theater staat op zondag 13 januari om 15.30 uur in ITA (voorheen Stadsschouwburg). In het toneelbeeld van The Fountainhead zoekt moderator en spoken word artiest Babs Gons samen met stadsbewoners, acteurs en zangers naar de betekenis van vrijheid.

The Fountainhead wordt beschouwd als een van Ivo van Hove’s meesterwerken. ZID draait de thematiek uit die voorstelling om. Waar dat verhaal gaat over egoïsme en individualisme, zet Here We Are – Vrijheid daar collectiviteit en diversiteit tegenover.

Het is de tweede keer dat ZID theater een voorstelling maakt in een toneelbeeld van ITA (voorheen Toneelgroep Amsterdam). ZID vertelt door middel van cultuurparticipatie nieuwe grootstedelijke verhalen en ontwikkelt artistieke producties met álle stadsbewoners: van kunstenaar tot bakker. Het gezelschap heeft het vermogen om mensen van diverse culturele achtergronden en leeftijden samen te laten smelten op het podium. Programma’s komen tot stand door improvisatie, storytelling en met input van alle spelers en makers.  

Vrijheid
Vrijheid wordt meestal geassocieerd met leven in vrede, maar gaat ook over de vraag: ‘kan ik hier wel zijn, wie ik ben?’ Actueel in Amsterdam met zijn inwoners van vele nationaliteiten. Het afgelopen jaar onderzocht ZID Theater het onderwerp vrijheid via meerdere interactieve performances, waaronder het meermaals uitverkochte Lost City in het Van Eesterenmuseum. Met Here We Are – Vrijheid brengt regisseuse Karolina Spaić vele antwoorden samen en vertaalt deze naar een breder perspectief.

Is vrijheid voor mij anders dan vrijheid voor ons? Is de centrale vraag die Spaić aan de meer dan 40 deelnemers stelde. Jong en oud van zeer diverse afkomst geven antwoord: van Senegalese hiphop tot rap uit Amsterdam Zuidoost, van een Surinaams gospelkoor tot een singer-songwriter uit Amsterdam West. Van een jonge danser uit Palestina die vertelt wat vrijheid voor hem betekent tot senioren van het Augustanahof die hun visie delen over vrijheid binnen de biecht. Moderator Babs Gons gaat ook in gesprek met stadsdeelwethouders Ronald Mauer en Fenna Ulichki.

Voorloper Here We Are – Liefde (2017, in het toneelbeeld van Wish you were here – Kings of War) was een groot succes. Here We Are – Vrijheid belooft wederom een actueel en dynamisch programma vol theater, zang, dans, muziek en dialoog.


ZID Theater
Karolina Spaić van oorsprong Servisch richtte in 1992 samen met Sebo Bakker ZID – dat muur betekent in het Servisch – op. Theater wordt door dit gezelschap gebruikt om muren te doorbreken en stadsbewoners met elkaar te verbinden. ZID Theater is gevestigd in de Kolenkitbuurt in Amsterdam West. Ze werken veel in Amsterdam maar ook landelijk en internationaal. ZID werd in de afgelopen jaren gewaardeerd met onder andere de Gouden Caleidoscoop en het Appeltje van Oranje.

Kaartverkoop
Here We Are- Vrijheid speelt op zondag 13 januari om 15.30 uur in het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg) aan het Leidseplein 26. Kaartjes kosten € 10,-. Bewoners van Amsterdam (Nieuw) West, studenten, Stadspas- en CJP-houders mogen naar binnen voor de helft van de prijs: € 5,-. Kaartverkoop via: www.zidtheater.nl.

FOTO: Maria Morales

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.