ZID Theater presenteert ExploreZ

ZID Theater presenteert ExploreZ

Een internationale theatermanifestatie waarin ZID Theater samen met theatermakers en spelers uit Italië, Denemarken, Servië en Marokko, buurtbewoners en het publiek op een bijzondere ontdekkingstocht gaat. De plekken die we goed kennen en de straten die gewoon lijken worden theatrale podia. De uitwisseling tussen de internationale gasten en Amsterdammers staat centraal voor zowel de spelers als het publiek.

10 t/m 13 maart 2016 in Amsterdam

Tijdens ExploreZ vinden multidisciplinaire activiteiten en voorstellingen plaats met en voor Amsterdammers en internationale theatermakers. ZID en alle internationale partners van het project Caravan Next laten mensen uit Amsterdamse wijken kennismaken met community-theater uit Europa en daarbuiten.

Op donderdag 10 maart laten ZID Theater en het Marokkaanse DAR Amsterdam in Pakhuis de Zwijger zien hoe zij een gezamenlijke productie met zowel Nederlandse als Marokkaanse spelers hebben gerealiseerd.
’s Avonds gaan internationale en Amsterdamse theatermakers met elkaar en het publiek in gesprek over de rol van community-theater in de stad in EU Community Theater Caravan. De avond is een onderdeel van het programma Buurtcommunities van Pakhuis de Zwijger.

Vrijdag 11 maart is De Honingraat in Amsterdam Nieuw West het domein van ZID Theater en internationale theatermakers. Tijdens een Open Podium nemen ze het publiek mee op reis door landen in Europa en ver daar buiten. Er is ook ruimte voor getalenteerde Amsterdammers om het podium te beklimmen en te laten zien wat ze kunnen.
Voorafgaand aan het open podium is een Eat, Meet & Greet waar tijdens het eten kennis kan worden gemaakt met theatermakers uit Servië. Italië, Denemarken en Marokko.

Zaterdag 12 maart, tijdens 24H West, zorgt een Theatertour van ZID Theater en internationale gasten door de Kolenkitbuurt er voor dat de wijk een spannend podium wordt. Niemand bekijkt de buurt ooit nog met dezelfde ogen. Aansluitend kunnen bezoekers in het ZID Theater naar de Theatertafels; een theatrale theeceremonie, voorstelling en ontmoeting in één met acteurs uit Amsterdam, Servië en Italië.

ExploreZ wordt op zondag 13 maart afgesloten met twee bijzondere voorstellingen in de Vondelkerk. THE EMPTY CHAIR is een theatraal concert waarin rituelen en culturen zich vermengen. De voorganger van de Nassaukerk verbindt de fanfare van het Leger des Heils met gospel, Joodse rituelen, Sufidans en Rastafari. Daan Bosch van ZID Theater en Pierangelo Pompa van Altamira Studio (Denemarken/ Italië) maakten deze voorstelling speciaal voor ExploreZ.
Aansluitend speelt ZID Theater HERE WE ARE, een performance van spelers van 11-80 jaar over de kracht van verbondenheid. Afgelopen december ging deze performance in de Stadsschouwburg in première. In de Vondelkerk is deze vo Regie: Karolina Spaic.

ZID Theater presenteert het evenement ExploreZ in het kader van een internationaal samenwerkingsproject van 13 theaters uit Europese landen: Caravan Next.

Meer informatie over het festival en het programma: http://www.zidtheater.nl/wijk-als-wereldpodium/

ZID Theater
ZID verbindt kunst, cultuur en samenleving door creatieve talenten van mensen in te zetten voor een positieve verandering. ZID maakt theaterproducties met wijkbewoners en professionals samen, en is actief op het gebied van community art, cultuurparticipatie en talentontwikkeling. Theatermakers Karolina Spaic en Sebo Bakker zijn de oprichters en de drijvende krachten achter ZID.
ZID werkt stedelijk, landelijk en internationaal, en toerde tot nu toe in 22 landen in Europa, Amerika, Zuid- Amerika en Afrika. In 2011 werd ZID bekroond met het Appeltje van Oranje, de jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds. In 2013 werd Sebo genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar.

CARAVAN NEXT
Aan dit grootschalige EU-samenwerkingsproject worden verspreid over vier jaar in heel Europa verschillende culturele evenementen georganiseerd die reflecteren op actuele maatschappelijke kwesties in Europa’s huidige en toekomstige samenleving.

13 partners uit Europese theaters en 30 relaties binnen en buiten de EU werken samen om hun methodieken op het gebied van “Social Community Theatre” aan te scherpen, te ontwikkelen en kennis en vaardigheden uit te wisselen en te delen.
ZID Theater vertegenwoordigt Nederland in dit project.

De partners zijn :
Nordisk Teaterlaboratorium*Odin Teatret – Denemarken; Universiteit van Turijn, afdeling Humanistiek en Società Consortile per Azioni – Italië; TNT – Atalaya – Spanje; Brama Theater – Polen; Truc spherique (TRUC) – Slowakije; Rohrmeisterei – Duitsland; Technische Universiteit van Kreta en OMMA Theater – Griekenland; Farm in Cave – Tsjechië; Association des Agences de la Democratie Locale (ALDA) – Frankrijk; Kulturno Izobrazevalno Drustvo Kibla – Slovenië; POD Teater / BITEF Poliphony festival – Servië en DAR Amsterdam, Larache, Marokko.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.