Zeven danseressen in Crosstown met uitermate veel talent.

Recensie: Mieke van der Raay

Water – Alioune Diagne Alioune Diagne voelt zich als een vis in het water in zowel zijn geboorteland Senegal, als zijn huidige thuisland Nederland. Tegelijkertijd zijn dat, samen met Bangladesh, de meest kwetsbare plekken op aarde voor overstromingen. De opmars van de zee is door toedoen van de menselijke invloeden niet meer te stoppen. De ontmoeting van de natuur met de menselijke beweging en alle angst, tegenkrachten en schoonheid die daar uit voortkomen, zijn het uitgangspunt van Water.

Een niet al te makkelijk onderwerp om een choreografie van te maken, maar ook niet echt makkelijk om voor de danseressen om dit perfect neer te zetten. Toch weten zij vanaf de eerste seconde je mee te nemen in het verhaal, de danseressen dansen het grootste gedeelte met een grote handdoek onder hun voeten, wat zeker niet makkelijk is, maar laten dit heel ogenschijnlijk makkelijk lijken. De energie die zij uitstralen, past subliem bij de dans, de dans is ook duidelijk fysiek heel zwaar, maar ook dit past perfect bij het verhaal. Al vond ik dat deze dans meer naar de performance kant neeg, dan naar de dans kant.

The BOX – Sheree Lenting Sheree Lenting’s vertrekpunt is de creativiteit van de dansers zelf. Geïnspireerd door de beroemde quote ‘You are only confined by the walls you build yourself’ van Professor Andrew Murphy werkte ze samen met hen aan individuele thema’s voor The BOX.

Deze dans sprak mij van de twee iets meer aan, daar er toch meer dans was, heel creatief, vooral door de houten blokken die ze op allerlei manieren in de dans weten te verwerken, maar ook weer vrolijk en op het perfecte af gedanst, je vergat dat je naar amateurs zit te kijken. Iedere danseres kreeg ook haar spotlight moment, wat zeker terecht is, want stuk voor stuk – ook al zijn het zeven totaal verschillende danseressen – zijn het danseressen die weten hoe ze moeten dansen en duidelijk dansen in hun bloed hebben zitten. Voor mijn gevoel hadden ze nog wel veel langer mogen door dansen. Het was puur genieten, van zeven danseressen die van de dans een geheel wisten te maken.

Ik heb het idee dat we van deze zeven meiden nog vaak gaan zien en horen in de danswereld; ze zijn jong, dynamisch en ambitieus en weten wat dansen is, iedere stijl kunnen ze met gemak aan.

Al meer dan 10 jaar biedt Korzo Haagse jongeren met Crosstown de kans hun creatieve dansambities onder professionele begeleiding te ontdekken en ontwikkelen door danstraining te volgen. Hoe hoger het niveau, hoe intensiever de trainingen en hoe meer verschillende technieken geleerd worden. Op het hoogste niveau werken de meest getalenteerde dansers samen met professionele choreografen van Korzo.

Water choreografie: Alioune Diagne | Dramaturgie: Annemarie de Bruin | Dans: Aviva Thijssen, Julia van Dam, Lara Sluijter, Lysanne Plugge, Renee Hijl, Seda Kahriman en Shauny Kartopawiro | Muziekcompositie: Jorg Schellekens | Kostuumontwerp: Jorrien Schoneveld | Lichtontwerp: Bas Vissers

The BOX choreografie: Sheree Lenting | Coach: Lloyd Marengo | Dans: Aviva Thijssen, Julia van Dam, Lara Sluijter, Lysanne Plugge, Renee Hijl, Seda Kahriman en Shauny Kartopawiro | Muziekcompositie:  Stijn van Strien | Kostuums: Jorrien Schoneveld | Decor: Jan Knijnenburg, Bas Vissers, Peter Lemmens, Met dank aan: Shauny, Seda, Lara, Lysanne en Nathalie | Lichtontwerp: Bas Vissers

FOTO: Anna van Kooij 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.