Zaandam pleit F-16-piloot vrij van meervoudige moord

Zaandam pleit F-16-piloot vrij van meervoudige moord

Mag je 148 mensen de dood in jagen, als je daarmee de levens van tienduizenden mensen redt? Vanavond was het Zaanse publiek getuige van de rechtszaak betreffende F-16-piloot Lars Koch. Is hij de held die een nationale ramp in de Johan Cruijff Arena heeft voorkomen of een militair die tegen uitdrukkelijk bevel vele burgerslachtoffers heeft gemaakt? De jury in het Zaantheater hoorde alle feiten en besloot: onschuldig. 325 mensen namen deel aan de zitting; maar liefst 204 juryleden pleitten Lars Koch vrij.  Wat vindt de rest van Nederland? Dat wordt de komende maanden onderzocht.

Het spannende rechtbankdrama TERROR is vanaf vandaag tot en met 22 december in de Nederlandse theaters te zien. Jeroen Spitzenberger speelt de F-16-piloot, Johanna ter Steege de officier van justitie, Clairy Polak de rechter en het publiek… de jury.

De zaak: Een vliegtuig met 148 passagiers aan boord wordt gekaapt. De kaper dreigt het vliegtuig neer te laten storten op de Johan Cruijff Arena waar op dat moment een interland Nederland – Duitsland wordt gespeeld voor 54.000 mensen. Twee F-16’s worden de lucht in gestuurd en wachten op een bevel. Dat bevel komt en luidt: niet schieten. Een van de F-16-piloten neemt het heft in eigen handen en schiet het passagierstoestel uit de lucht om zo 54.000 levens te sparen.

TERROR, geschreven door de Duitse Ferdinand von Schirach, is wereldwijd een ongekend succes en een van de meest boeiende en spraakmakende producties van de afgelopen jaren. Regisseur Peter de Baan noemt TERROR geen doorsnee toneelstuk. “Toen ik de tekst las was ik er direct van overtuigd: dit moeten we ook in Nederland laten zien want dit is een fantastische manier om theater met maatschappelijke thema’s te combineren en het publiek echt over dit soort duivelse morele kwesties te laten nadenken.”

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.