YPF Piano Competition gaat van start op 25 januari 2019

Van 25 januari t/m 10 februari 2019 zal de zevende editie van de YPF Piano Competition plaatsvinden, startend in het Conservatorium van Amsterdam en met een finale weekend in het Muziekgebouw aan het IJ. Inmiddels is bekend wie de deelnemers zijn voor het prestigieuze concours voor pianisten t/m 28 jaar. Voor jonge talenten (tot en met 14 jaar) wordt een aparte Junior Competition georganiseerd. Het zevende concours markeert tevens het twintigjarig jubileum van de Stichting The Young Pianist Foundation, die verantwoordelijk is voor de organisatie van het concours. Valery Gergiev verleent ook in 2019 zijn medewerking aan de Grand Prix Youri Egorov. Mocht deze prijs in 2019 bij de YPF Piano Competition uitgereikt worden, dan krijgt de winnaar een concert aangeboden in St. Petersburg, met het Mariinsky Orkest onder leiding van Valery Gergiev. 

Oprichter en artistiek directeur Marcel Baudet“Het aanstaande concours brengt een opvallende vernieuwing vanwege het feit dat de leeftijdscategorieën geen ondergrens kennen. Dat zet de deur open voor jonge toptalenten om mee te doen in een hogere leeftijdscategorie. In iedere ronde is er ruimte voor eigen keuzes en alle belangrijke periodes van de pianoliteratuur komen, van voorronde tot finale, aan bod. Daarmee is het concours voor de kandidaten toch weer een krachtmeting van internationaal formaat, waarbij echter niet alleen de technische, maar vooral ook de artistieke prestaties het essentiële criterium zijn.”

Wie zijn de deelnemers aan de Junior Competitie en waar wonen zij? (14 jaar en jonger)

In totaal zijn er zes deelnemers voor deze categorie: Philip Karmanov uit Maarssen, Evander Eijsink uit Hengelo, Alexander Jansen uit Utrecht, Jure Jurakic uit Gouda, Julia Nefedov uit Eindhoven en Bettino Weisser uit Amsterdam doen mee aan de Junior Competitie van de YPF Piano Competition.

Wie zijn de deelnemers aan Categorie A en waar wonen zij? (18 jaar en jonger)

De deelnemers aan Categorie A zijn Yiyan Chen uit Leiden, Katie Morgan uit Amsterdam, Mischa van Tijn uit Amsterdam en Muller Carter uit Regensdorf. 

Wie zijn de deelnemers aan Categorie B en waar wonen zij? (23 jaar en jonger)

De deelnemers aan Categorie B zijn; Yang Yang Cai uit Veenendaal, Jorian van Nee uit Amsterdam, Maxime Snaterse uit Zwolle, Yu-Ping Juo uit Amsterdam, Stephanus Harsano uit Doetinchem en Augustinus Eidukonis uit Lübeck.

Wie zijn de deelnemers aan Categorie C en waar wonen zij? (28 jaar en jonger)

De deelnemers aan Categorie C zijn: Jasper van der Klis uit London, Peiyun Xue uit Maastricht, Rik Kuppen uit Den Haag, Carlos Marín Rayo uit Madrid en Paul Broek uit Amsterdam.

Bijzonderheden van de YPF Piano Competition 2019: geen minimum-leeftijd, een internationale jury en een uitgebreid prijzenpakket

Deelnemers hebben de mogelijkheid om zich in te schrijven in drie categorieën van verschillende zwaarteniveaus (de Junior Competition niet meegerekend). Opvallend is dat de categorieën wel een maximum- maar géén minimum-leeftijd hebben; het staat deelnemers vrij om zich in een zwaardere categorie in te schrijven. 

Praktisch – Concours

De concours-deelnemers zullen tijdens een live auditie-ronde in het Conservatorium van Amsterdam (CvA) worden beoordeeld door een jury waarin naast pianopedagogen Malcolm Singer, Ronan O’Hora en Juan Lago ook oud-YPF winnaars Hanna Shybayeva en Thomas Beijer zullen plaatsnemen. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor de jurering van de Junior Competition. Vanaf de kwartfinales (in het CvA) t/m de grote finale in het Muziekgebouw aan ’t IJ zullen de pianisten zich moeten bewijzen tegenover een zevenkoppige onafhankelijke internationale jury, bestaande Dmitri Alexeev (RU), Boris Berman (RU), Pascal Devoyon (FR), Jean-Claude Vanden Eynden (BE), Edith Fischer (CL), Ching-Yun Hu (Taiwan) en Einav Yarden (Israel) voorgezeten door Sieuwert Verster (NL). Op het spel staat een eerste prijs van €10.000 euro, en een prijzenpakket dat behalve een reeks (inter)nationale masterclasses en concerten, ook andere geldprijzen bevat variërend van €2.000 t/m €7.500 bevat — uitsluitend te besteden aan verdere educatie van de pianist. Daarnaast kan de jury de Grand Prix Youri Egorovuitreiken voor exceptioneel talent. Het verplichte repertoire voor elke categorie is te vinden op www.ypf.nl

De opdrachtcompositie 2019 is gecomponeerd door Thomas Beijer (winnaar YPF Piano Competition 2007) en beleeft tijdens YPF Piano Competition 2019 de officiële première.

Zijn stuk Variations on a theme by Chopin is te downloaden via YPF.nl

De drie finalisten zullen worden begeleid door een orkest dat is gevormd uit talentvolle studenten van het CvA en uiteindelijk Chopin’s geliefde Tweede Pianoconcert zal spelen onder leiding van internationaal geroemde Franse dirigent en pianist Jean-Bernard Pommier.

Meer informatie & kaartverkoop:

www.YPF.nl

https://www.muziekgebouw.nl/agenda/themas/132/YPF_Piano_Competition/

Data drie concerten YPF Piano Competition 2019 in Muziekgebouw ah IJ:

Zaterdag 9 februari 2019: A tribute to Youri Egorov: 20.15 uur

Juryconcert – onvergetelijk recital van zes meesterpianisten (allen deel uitmakend van de International jury tijdens de YPF Competition)

Zondag 10 februari 2019:

Junior Finale YPF Piano Competition: 11.00 uur

Meesterproef van de allerjongsten (t/m 14 jaar)

Zondag 10 februari 2019:

Grote Finale YPF Piano Competition: 14.00 uur

De meest veelbelovende pianisten van Nederland (t/m 28 jaar)

In het kader van het Jong Talent programma van de AVROTROS zijn medewerkers daarvan tijdens de YPF Piano Competition 2019 aanwezig om talenten te scouten voor het programma AVROTROS Klassiek presenteert.

Extra media 

Prokofiev: Piano Concerto no. 5 – Winnaar Grand Prix Youri Egorov YPF 2015: Ramon van Engelenhoven & Mariinsky Orchestra with Valery Gergiev: https://youtu.be/1lQC5PF-76o  

Link naar opdrachtcompositie Thomas Beijer voor YPF Piano Competition 2019

FOTO: ©Foppe Schut

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.