Yora  Rienstra houdt je 1.5 uur in je greep.

Yora Rienstra houdt je 1.5 uur in je greep.

Recensie: Stephan Markus

Vrijdag 25 oktober was in Amstelveen de première van UP. UP is het aangrijpende vervolg op de succesvolle eerdere bewerking van PAAZ, het debuut van schrijfster Myrthe van der Meer. Als geen ander weet comédienne Yora Rienstra, die PAAZ twee seizoenen lang speelde, de leefwereld en de persoonlijkheid van de hoofdpersoon Emma te vangen.

Emma Nieuwenhuis moet de psychiatrische kliniek in. Opnieuw, tot haar ongeloof en schrik. Twee jaar geleden was ze een tijd opgenomen, en uitgerekend nu, nu ze zich sterk voelt en zelfs ‘een waanzinnig gevoel van geluk’ ervaart, herhaalt de geschiedenis zich. Dit omdat haar specialist, een vervanger die ze niet kent, haar wel erg uitbundige geluksgevoel niet vertrouwt. Wat een misverstand, en wat een vernedering.

In UP krijgen we nader zicht op Emma’s ‘hersenstormen’. Haarscherp en met veel humor verwoordt ze de angstaanjagende momenten waarop de wanen toeslaan. In de ziekenhuiswinkel spreekt iedereen opeens in een onbekende taal, en bestaat die enge hond die haar beloert nu wel of niet?  ‘Het is alsof je verliefd wordt, elke keer opnieuw. Je wordt verliefd op het leven, maar het leven maakt het steeds weer met je uit.’ Emma betrekt ons zo dicht bij haar belevenissen dat het is alsof we ze zelf ondergaan.Yora Rienstra zet de rol van Emma neer op een manier dat je jezelf bijna rot gaat voelen en met een raar gevoel naar huis rijdt. Met in je achterhoofd de gedachte dat je nu een veel betere kijk hebt op mensen met een depressie en aanverwante klachten.
Yora Rienstra houdt je 1.5 uur in je greep en net op het moment dat je denkt: ik ben zelf toe aan een inrichting is de voorstelling afgelopen.Wil je een inkijk in het leven van een persoon met zelfmoordneigingen en de beleving van een persoon die gedwongen wordt om in een inrichting te moeten verblijven terwijl je zelf denkt dat het heel goed met je gaat.  Ga dan zeker deze voorstelling zien.

FOTO: ©Anne van Zantwijk

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.