World Opera Lab en Podium Mozaïek presenteren première Arïanna op vrijdag 11 september 2020

World Opera Lab en Podium Mozaïek presenteren première Arïanna op vrijdag 11 september 2020

WORLD OPERA LAB EN PODIUM MOZAÏEK PRESENTEREN PREMIÈRE ARÏANNA – LIEFDE ZONDER GRENZEN, EEN KLEURRIJKE REMAKE VAN MONTEVERDI’S VERLOREN OPERA OP VRIJDAG 11 SEPTEMBER 2020 BIJ PODIUM MOZAÏEK.

World Opera Lab en Podium Mozaïek presenteren, onder regie van Miranda Lakerveld, een kleurrijke remake van een verloren opera. Het meeslepende verhaal van Arïanna wordt uitgevoerd door een uniek team van zangers en musici met roots over de hele wereld. Na een succesvolle reeks spin-offs in de binnentuinen van Amsterdam-West deze zomer volgt op vrijdag 11 september 2020 de première van Arïanna in Podium Mozaïek.

De originele opera, gemaakt door Claudio Monteverdi is verloren geraakt. Alleen de tekst en één prachtige aria bestaan nog, het wereldberoemde ‘Lamento d’Arianna’. In deze remake klinkt naast Monteverdi, traditionele muziek uit de hele wereld en nieuw gecomponeerde werken. 

Drie componisten, Aspasia Nasopoulou, Kaveh Vares en Haytham Safia laten zich hiervoor inspireren door hun eigen muzikale tradities én de stijl van Monteverdi. Met een weergaloze cast: Aylin Sezer als Arïanna, Sinan Vural als Dionysos, Sophie Fetokaki, Youmni Abou Al Zahab en de Iraaks-Koerdische Shwan Sulaiman die debuteert als Theseus. 

Deze superdiverse opera in 7 talen, overstijgt culturele verschillen en bevraagt maatschappelijke thema’s op poëtische wijze. Arïanna – Liefde zonder Grenzen toont onze gedeelde wereldwijde geschiedenis, als inspiratie voor de toekomst. 

Verhaal Arïanna

Prinses Arïanna helpt Theseus, op wie zij verliefd is, ontsnappen uit het labyrint. Haar broer de Minotaurus (half mens – half stier) wordt daarbij gedood. Ze vluchten voor de toorn van haar vader naar het eiland Naxos. Maar na een intense liefdesnacht laat Theseus  Arianna alleen achter. Als ze wakker wordt, beklaagt ze de liefde en het leven. Totdat de god Dionysos verschijnt…

Opera voorbij grenzen

Hoe zou de wereld eruitzien zonder grenzen en wat als de grenzen tussen Oost en West niet zo rigide zijn als we op school geleerd hebben? Met deze Arïanna gaat World Opera Lab op onderzoek uit. Wat blijkt, de invloeden van de opera en de mooiste verhalen van het operarepertoire, reiken ver buiten de Europese grenzen. In de tijd van het ontstaan van de mythe van Arïanna was Kreta al een smeltkroes van culturen. Belangrijke symbolen uit het verhaal, zoals het labyrint, de stier en godinnen van liefde en vruchtbaarheid werden al enkele millennia eerder gevonden in Turkije, het huidige Irak, Iran en Egypte, zelfs tot in Afrika. Monteverdi liet zich eveneens inspireren door het nabije Midden-Oosten, de moresca (moorse dans) aan het einde van L’Orfeo is een mooi voorbeeld. Regisseur Miranda Lakerveld vlecht met haar team al deze invloeden in elkaar tot een ontroerend geheel en maakt een nieuwe versie waarin de meerstemmigheid van dit prachtige verhaal centraal staat.  

Regie: Miranda Lakerveld  

Composities: Aspasia Nasopoulou, Kaveh Vares, Haytham Safia  

Zang: Aylin Sezer, Sinan Vural, Shwan Sulaiman, Sophie Fetokaki, Youmni Abou al Zahab  

Dans: Nyanga Weder, Vanessa Felter

Ensemble: Haytham Safia (ud), Wim Dijkstra (orgel), Tara Kumar (cello), Osama Mileegi (percussie), Emmy Storms (viool), Vincent Martig (klarinet)  

Geluid: Jeroen Hoekstra

Video: Amjad Hashem, Gandy Mansour i.s.m. Makers Unite

Licht: Bart van den Heuvel  

Kostuums: Jantine Kraaijeveld  

Regie-assistentie: Elena Serrano Gonzalez, Yousef Al-Kabra  

Mogelijk gemaakt door: Fonds PodiumKunsten, VSBFonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernard Cultuurfonds, Stadsdeel Amsterdam-West, BNG Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Stichting Zabawas, Gieskes Strijbis Fonds en Makers Unite.

Speellijst Arïanna: Liefde zonder Grenzen

Donderdag 10 september 2020 | 20.30U|Podium Mozaïek, Amsterdam| Try-out

Vrijdag 11 september 2020 | 20.30U | Podium Mozaïek, Amsterdam| Première

Zondag 13 september 2020 | 16.00U |Podium Mozaïek, Amsterdam

Dinsdag 15 september 2020 | 20.30U | Podium Mozaïek, Amsterdam

Donderdag 17 september 2020 | 13.00U | Podium Mozaïek | Besloten voorstelling, speciaal voor sleutel-vrouwen uit Amsterdam-west

Vrijdag 18 september 2020 | 20.30U | Podium Mozaïek, Amsterdam

Zondag 27 september| Operadagen Rotterdam | Tuinen editie

KOPFOTO: ©Sjoerd Derine

©Ellis Biemans
©Vincent van Kleef
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.