Wolfgang het wonderjong overtreft alle verwachtingen

Wolfgang het wonderjong overtreft alle verwachtingen

Recensie: Mieke van der Raay

Gezien 28 december 2022 in het Nieuwe Luxor Theater

‘Eh, noten bedenk je toch niet? Die voel je en zet je dan gewoon in de juiste volgorde, heel eenvoudig toch?’ Dat vindt Wolfie tenminste. Wolfgang ‘Wolfie’ Mozart wordt al sinds zijn geboorte een wonderkind genoemd. Hij kon al op zijn vierde pianospelen en schreef op zijn zesde zijn eerst compositie. We volgen het leven van deze briljante vroegbloeier. Hij speelde al op jonge leeftijd voor koningen en keizers en iedereen was dolenthousiast.

Maar hoe ver kan je een kind pushen? Wanneer heeft een kind echt wel talent, of is het een waanidee van de ouders? We zien de effecten dat dit heeft op een kind.

De voorstelling lijkt zo zware kost, maar niets minder is waar. Het is heel luchtig, met veel humor gespeeld. Wolfgang, het wonderjong, is een coproductie van Theater Oostpool en Theateralliantie, en geeft de omgang met ware talenten, concurrentie en dus op de loer liggende jaloezie, ouderlijke bemoeizucht en het belang van weldoeners en vriendschap weer. Dat je dit allemaal nodig hebt om overeind te blijven in het leven, is zeker een ding dat waar is. Het is een sprankelende en muzikale familievoorstelling over Wolfgang Amadeus Mozart en zijn leven als kindster én recalcitrante puber, met originele liedjes van Theo Nijland, gebaseerd op Mozarts muziek. Na legendarische voorgangers als De gelaarsde poes, Hamlet en Lang & Gelukkig maakt regisseur Pieter Kramer samen met schrijver Don Duyns een mooie en aangrijpende muziektheatervoorstelling.

Wolfie wordt heel jeugdig en speels gespeeld door Bart Rijnink, je kan niets anders dan van zijn personage houden. Je voelt gewoon zijn passie voor muziek en performen. Het verhaal staat, mede dankzij het spel van alle spelers, zo vast als een huis. Je voelt gewoon de rivaliteit tussen de onbekommerde Wolfie en zijn volgens hem goede vriend Tonnie Salieri (gespeeld door Jan-Paul Buijs). Er zijn enorm veel dubbelrollen, wat erg komisch is, maar ook weer geniaal gevonden. Je blijft je verbazen hoe snel ze zich kunnen omkleden. In de tekst en liedjes wordt er gespeeld met historische feiten. Er zitten woordspelingen in die refereren naar RTL Boulevard, The Voice en hedendaagse muzikanten als K3 en Stromae.

Komisch is vooral Alex Hendrickx’ Keizer Jozef II, die uit de kast komt, en dat in de 18e eeuw. MZRT staat in oplichtende koeienletters op het toneel en de makers nemen hun inspiratiebron bloedserieus. De bijpassende kleding, hier ook wel met een knipoog gekozen pakken en jurken met hoepelrokken in veelal pastelachtige tinten.

Centraal staat toch wel de vriendschap tussen Wolfie en Tonnie en hoe ze van vrienden naar concurrenten gaan en vandaar naar vijanden. Maar ook hoe de vader van Mozart alles aanpakt. Hij zorgde ervoor dat Wolfie voor elk optreden, hoe jong hij ook was, betaald kreeg. Het zusje van Wolfie, Nannie, had zeker ook enorm veel talent. Maar omdat ze een meisje was, werd dit zeker niet serieus genomen. De moeder van Tonnie Salieri wordt als best bemoeizuchtig geportretteerd. Zij is degene die de rivaliteit tussen de twee vrienden aanwakkert. Wolfgang heeft gelukkig nog veel geluk in de liefde. Ik vergeet bijna dat de twee vrienden nog hulp krijgen van twee muzes, die alles in goede banen proberen te leiden.

Het is een mooie, komische familievoorstelling, waar je gegarandeerd vrolijk van wordt en één die ook nog erg leerzaam is op meerdere vlakken.

Cast: Bart Rijnink als Wolfgang Amadeus Mozart, Jan-Paul Buijs als Tonnie Salieri, Dick van der Toorn als vader Mozart, Muze Bernarda de boer en moeder Weber, Lukas Smolders als Mamma Salieri. Lakei Hausmacher, Ruth Sahertian als Muze Rita Engelhaar, Moeder Weber en Luise Weber. Alex Hendrickx als Keizer Jozef de tweede, Jip Wassenberg als Nannie Mozart en Sofie Weber, Sara Afiba als kamenierster Gretchen en Constance Weber,  Sidar Toksoz als hofcomponist Bockwurst, Heinrich klei en Otto Pfankuchen.

Regie: Pieter Kramer
Tekst: Don Duyns
Liedjes: Theo Nijland
Muziek: Mozart©Mieke van der Raay
©Mieke van der Raay
©Mieke van der Raay

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.