Wishful Singing creëert wereldwijd publiek voor gregoriaans i.s.m. de VOCES8 Foundation

Wishful Singing creëert wereldwijd publiek voor gregoriaans i.s.m. de VOCES8 Foundation

FOTO:©Anne Claire de Breij

Wishful Singing en de VOCES8 Foundation presenteren samen een online course Gregorian Treasures vanaf 25 maart 2024. Samen met de jonge, getalenteerde professionele zangers die onderdeel zijn van het VOCES8 Scholars programma, geven de zangeressen in april en juni 2024 een bijhorende tournee Gregorian Treasures met concerten in Nederland, Engeland en Frankrijk. De tournee gaat van start op vrijdag 12 april 2024 in Amsterdam met daarna concerten in Breda, Alkmaar, Nijmegen, Zutphen, Utrecht en Groningen in Nederland. Door deze samenwerking bereiken de twee organisaties een wereldwijd publiek voor dit unieke eeuwenoude repertoire.

Nieuwe buzz rondom het gregoriaans
Wishful Singing, een groep van vijf Nederlandse zangeressen, heeft in samenwerking met Herman Finkers een nieuwe buzz gecreëerd in Nederland rondom het gregoriaans. Deze middeleeuwse muziek heeft een kenmerkende eenstemmige manier van zingen, zonder maatsoort of beat. Meer dan 10.000 mensen bezochten de gregoriaanse concerten van Wishful Singing sinds het begin van de samenwerking met Finkers in 2016. Tijdens de lockdowns deden bovendien meer dan 6.000 mensen mee aan de online cursussen gregoriaans.

Uit de grote belangstelling voor bovenstaande activiteiten blijkt dat er een grote behoefte is om meer te leren over deze bijzondere kunstvorm die aan de basis ligt van de Europese muziek die we nu kennen, of dat nu Bach, The Beatles of Beyoncé is.


Wereldwijd bereik

Nu slaan de vrouwen van Wishful Singing de handen ineen met Paul Smith, CEO van een van ’s werelds meest gerenommeerde a cappella organisaties: de VOCES8 Foundation. Deze stichting bereikt jaarlijks 40.000 mensen in Engeland en ver daarbuiten met hun educatieve activiteiten. Deze activiteiten worden uitgevoerd door de zangers van de ensembles VOCES8, Apollo5 en de VOCES8 Scholars.

Inhoud online cursus Gregorian Treasures
Samen met de VOCES8 Scholars maakt Wishful Singing  de online course Gregorian Treasures,  een online leerprogramma voor iedereen, met en zonder zangervaring, die kennis wil maken met de mystieke schoonheid van gregoriaanse muziek. Deelnemers krijgen kennis van de zangstijl en het notenschrift. Bijzonder is dat er ook een deel van de geheimen van oude manuscripten uit de 10e  eeuw worden onthuld, meestal alleen toegankelijk voor professoren en academici. 

‘Maar weinig mensen zingen gregoriaans terwijl het waanzinnig mooi is en heerlijk om te zingen’ zegt Marjolein Stots, tweede alt bij Wishful Singing. ‘In samenwerking met de VOCES8 Scholars krijgen we de kans om dit unieke repertoire te delen met een wereldwijd publiek.

Tournee
Naast de online cursus is er de tournee Gregorian Treasures door Nederland, Frankrijk en Engeland vanaf april 2024 samen met de VOCES8 Scholars. Het programma is een reis door de rijke geschiedenis van het gregoriaans en omvat zowel bekende als minder bekende gregoriaanse stukken, uitgevoerd volgens de originele middeleeuwse manuscripten. Daarnaast brengen Wishful Singing en de VOCES8 Scholars moderne composities ten gehore die geïnspireerd zijn op het gregoriaanse erfgoed, waaronder werken als ‘Ubi Caritas’ van Maurice Duruflé en ‘Ave Generosa’ van Ola Gjeilo. Hoogtepunten van het programma zijn onder andere het ontroerende ‘Miserere Mei’ van Allegri, waarin meerstemmige zang en gregoriaanse psalmodie samenkomen. Het bijzondere samenspel tussen de heldere stemmen van Wishful Singing en de diepe tonen van de VOCES8 Scholars belooft een mystieke ervaring voor muziekliefhebbers.

‘De vijf zangeressen van Wishful Singing zingen zo mooi dat hemel en aarde ter plekke van plaats lijken te wisselen.’ Trouw

Over Wishful Singing

Wishful Singing is een ensemble van vijf klassiek geschoolde zangeressen, die a cappella zang, overtuigende verhalen en theatrale uitvoering op het hoogste niveau combineren.  Ze treden op in de grote Nederlandse zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en maken tournees naar landen als Zwitserland, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië.

Over VOCES8 Foundation

De VOCES8 Foundation is opgericht door a capella ensemble VOCES8 en bereikt jaarlijks 40.000 mensen in Engeland en ver daarbuiten met hun educatieve activiteiten. Deze activiteiten worden uitgevoerd door de zangers van de ensembles VOCES8, Apollo5 en de VOCES8 Scholars. De Scholars – jonge, getalenteerde professionele zangers aan het begin van hun carrière – krijgen verschillende ontwikkelmogelijkheden bonnen de foundation en kunnen uiteindelijk doorstromen naar een fulltime positie als zanger in VOCES8. 


Trailer Gregorian Treasures: https://youtu.be/Cap2olUVtWY


LANCERING ONLINE COURSE GREGORIAN TREASURES
Wereldwijd 25 Maart 2024 om 12:00 uur op www.gregoriantreasures.com

Speellijst Gregorian Treasures 2024 NEDERLAND

https://www.wishfulsinging.nl/concertagenda/

VR 12/04   Westerkerk, Amsterdam

ZA 13/04   Grote Kerk, Breda

ZO 14/04   Grote Kerk, Alkmaar 

DI 16/04     Stevenskerk, Nijmegen 

WO 17/04  Walburgiskerk, Zutphen 

DO 18/04   Jacobikerk, Utrecht 

VR 19/04   Martinikerk, Groningen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.