Winnaar Podiumkids Prijs

Winnaar Podiumkids Prijs

Op 17 september 2023 vond in Theater de Krakeling de uitreiking plaats van de Podiumkids Publieksprijs. En de winnaar van de Podiumkids Publieksprijs 2023 is… Als het anders loopt van Het Houten Huis in coproductie met Plan d- en Club Guy & Roni!

Als het anders loopt van het Houten Huis in coproductie met Plan d- en Club Guy & Roni is op zondag 17 september uitgeroepen tot de beste jeugdvoorstelling van het afgelopen seizoen! De kinderjury reikte de Podiumkids Publieksprijs uit tijdens het Jeugdtheatergala in Amsterdam. Het Houten Huis heeft volgens de kinderjury een ontroerende voorstelling gemaakt om over na te blijven denken: “Het leven gaat niet altijd zoals je wilt dat het gaat, het loopt soms anders dan je verwacht.”

Over de voorstelling

Een gevoelig onderwerp, een bewegend decor, livemuziek en een minimum aan woorden vormen de ingrediënten voor een herkenbare Houten Huis voorstelling. Acteurs en dansers met en zonder een beperking verbeelden een wereld vol tegenslag en kracht.

Oordeel Kinderjury 

De kinderjury vindt het heel origineel dat er zo veel speciale acteurs in deze voorstelling spelen. Er is bijvoorbeeld een jongen, Jonas, die het Syndroom van Down heeft. En er is ook iemand die ziek in haar hoofd is, dat zien de juryleden omdat ze allemaal verband om haar hoofd heeft. Ook is er een mevrouw in een rolstoel, een man zonder armen en benen (die echt een radslag kan en ook gooit met allerlei verlengstukken van zijn lijf!), een zwangere vrouw en een ziek meisje, dat wegvliegt en misschien wel doodgaat. Het ziekenhuispersoneel heeft geen beperking, net als de vader van Jonas, de broer van het zieke meisje en de man van de zwangere vrouw.

Al deze mensen zijn in een wachtkamer van een ziekenhuis, waar de muren kunnen bewegen en waar ook ‘aliens’ zijn met hele lange armen in blauwe handschoenen, die je vaak in operatiekamers ziet. In de wachtkamer is ook een soort lift, waar grappige dingen mee gebeuren.

De voorstelling gaat volgens de kinderjury over dat het niet altijd gaat zoals je wilt dat het gaat, dat je leven soms anders loopt dan je verwacht. Bij iedereen in de voorstelling gaat wat mis. Jonas loopt de hele tijd weg, er is geen plek voor de mevrouw in de rolstoel. Iedereen in de wachtkamer wordt van het kastje naar de muur gestuurd (letterlijk!). Maar je ziet dat hoe zwaar ze het ook hebben, ze het altijd proberen op te lossen.

De leden van de kinderjury vinden het onderwerp van deze voorstelling best wel heftig en treurig, maar ze gaan er wel over nadenken: ‘je wordt dankbaar over wat er goed gaat in je leven’. Ze vinden de leeftijdsgrens van 9 jaar en ouder wel terecht. En ze raken niet uitgepraat over de bijzondere acteurs en de achtervolging in het ziekenhuis waar de voorstelling mee eindigt.

Genomineerden

De andere genomineerden waren Johannes de Parkiet (De Grote Haay), Pippi Powerrrrr (Het Laagland), The Ozard of Wiz (Maas Theater en Dans) en Wat Vreet er aan Donnie Druif? (MaxTak Muziektheater in coproductie met Marmoucha Orchestra) 

Podiumkids Kinderjury 2023

De Podiumkids kinderjury 2023 bestaat uit negen kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 13 jaar: Coco Star, Faas de Vries, Fayliene van Aalst, Florian de Bonth, Homme de Vries, Jesaiah van Doorn, Jinte Nozizwe Waanders, Kaylinn van Aalst en Leen Davies.

Meld je aan voor de Podiumkids jury 2023-2024

Voor het komende theaterseizoen kunnen kinderen zich nog aanmelden als jurylid voor de Podiumkids jury. Aanmelden is mogelijk tot en met 25 september 2023. Dus.. Ben je tussen de 7 en 12 jaar? Hou je van theater-, muziek- en dansvoorstellingen? Durf je goed je mening te geven? Weet je uit te leggen waarom je iets vindt? Dan zoeken we jou!

Podiumkids

Podiumkids is een collectief van 24 professionele gezelschappen die theater-, muziek- en/of dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Gezamenlijk trekken ze op om jeugdtheater in Nederland te promoten. Op de website www.podiumkids.nl worden de voorstellingen onder de aandacht gebracht. Podiumkids is daarnaast organisator van de Podiumkids Prijs: dé publieksprijs voor theater- dans- en muziekvoorstellingen voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

De Podiumkids Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK).

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.