Winnaar BNG Bank Dansprijs 2023 bekend

Winnaar BNG Bank Dansprijs 2023 bekend

Dinsdag 9 mei 2023 is in de Theater Heerlen de BNG Bank Dansprijs 2023 uitgereikt. Deze belangrijke prijs voor opvallend choreografietalent gaat dit jaar naar choreograaf Jordy Dik voor zijn voorstelling YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN. De maker ontvangt als prijs de presentatie van de voorstelling in 15 theaters, komend najaar onder de noemer DansClick 25. Deze tournee vertegenwoordigt een bedrag van €50.000,-. Jordy ontving de prijs uit handen van Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds.

De Jury over Jordy Dik
“Jordy is met zijn open en enthousiasmerende persoonlijkheid een grote inspiratiebron voor hoe je community art en inclusiedans eerlijk aan de man kunt brengen. Het is een maker die weet te raken met wat hij maakt en met wie hij maakt. Met een gulle lach en veel positieve energie verbindt Jordy zijn performers met publiek en andere betrokkenen. In zijn werk brengt hij vaak heel verschillende mensen bij elkaar op één podium, kunstenaars met achtergronden die het publiek niet vaak samengebracht ziet in een voorstelling. Jordy weet alle overeenkomsten en verschillen zo te overstijgen dat hij elke performer in haar, hun of zijn eigen kracht zet en de optelsom meer is dan de som der delen. Dit vindt misschien wel zijn ultieme vorm in het duet Jij en ik en alle anderen, gemaakt als huischoreograaf van Compagnie 21 in Breda, samen met de prachtige dansers Margriet Jacobs (30) en Andrea Beugger (53)”, aldus het juryrapport van de BNG Bank Dansprijs 2023.


Juryrapport BNG Bank Dansprijs 2023
De jury van de BNG Bank Dansprijs is verheugd te constateren dat er spannend nieuw werk wordt gemaakt door jong talent op choreografiegebied. Bij meerdere organisaties en gezelschappen krijgen opkomende choreografen de kans hun ideeën uit te werken in een professionele omgeving en om te zetten in korte choreografieën of avondvullende voorstellingen. Wel constateert de jury nog steeds een gebrek aan presentatiemomenten en tourneemogelijkheden. Beloftevol werk is buiten een festivalcontext vaak slechts sporadisch en kortstondig in Nederland te zien, hetgeen binding met programmeurs en publiek bemoeilijkt. Gelukkig bestaan er tourneeformats zoals DansClick, Danslokaal, Moving Futures Festival en Club Guy & Roni Invites, die iets aan deze lacune proberen te doen.

De jury heeft zich dan ook met veel enthousiasme en interesse gewijd aan de selectie van de winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2023, die komend seizoen in vijftien theaters te zien zal zijn tijdens de tournee van DansClick 25.


[Lees hier het hele juryrapport]

Over Jordy Dik
Jordy Dik is een choreograaf en community artist die levenswerelden van diverse mensen bij elkaar brengt om zodoende een gelaagde ontmoeting te initiëren die aanzet tot menselijkheid, verbinding en verandering. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een krachtige, poëtische en maatschappelijk geëngageerde taal, waarin iedere performer bestaansrecht ervaart en deze enkel in volledige overgave kan en wil delen met een publiek. Vanuit dit aangezicht van de mens roepen de choreografieën een maatschappelijke en persoonlijke bevrijding op die verder gaat dan het individu. Onder het motto dat elke (dans)beweging hoe dan ook groter zal zijn dan onszelf. Jordy is sinds begin 2021 tevens huischoreograaf van het inclusieve gezelschap Compagnie 21 en geeft daarmee artistieke richting aan de bijzondere performers die het gezelschap waarborgt.


Over YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN
YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN gaat over twee mensen die samen de wereld willen ontdekken. De wereld om hen heen die alsmaar blijft draaien. In hoeverre kunnen jij en ik de wereld bepalen? Zonder dat we teveel bezig zijn met alle anderen om ons heen. Het duet laat zien dat mensen altijd zullen verschillen, net zoals zij altijd zullen overeenkomen. Soms verwarrend, maar meestal geïnteresseerd en liefhebbend. En wat we het meeste liefhebben zijn juist de dingen die door ons heen stromen. In de wereld, in jou en in mij.


DansClick 25
De winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2023 gaat op tournee in het format DansClick 25. De voorstelling wordt omlijst met videoportretten en het publiek krijgt na afloop gelegenheid om met de makers/dansers na te praten onder het genot van een drankje. De Après Danse is een essentieel onderdeel van de DansClick, om makers en publiek bij elkaar te brengen en het gesprek over dans te voeren. DansClick is een uniek tourmodel dat een nieuwe generatie choreografen in contact brengt met potentieel danspubliek en met programmeurs van verschillende theaters in Nederland.


BNG Bank Dansprijs
De BNG Bank Dansprijs wordt door het BNG Cultuurfonds jaarlijks uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met Korzo, het huis voor beweging in Den Haag en producent van DansClick.

De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van dans- en theaterjournalist Annette Embrechts. De andere juryleden zijn Marc Maris (programmeur Dans bij Korzo Theater), Lisa Reinheimer (directeur Dansateliers), Janneke Schmeitz (programmeur dans bij Parkstad Limburg Theaters en programmeur en festival coördinator bij festival schrit_tmacher), Susanne Visser (Hoofd Programmering en Communicatie Cultuurhuis De Klinker) en Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds.

FOTO:©Luc Lodder

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.