Winnaar BNG Bank Dans Prijs op tournee in Nederland

Winnaar BNG Bank Dans Prijs op tournee in Nederland

Op zaterdag 30 september gaat DansClick 25 in première op de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Daarna volgt een uitgebreide tour door Nederland. Dit jaar zijn er twee voorstellingen te zien in DansClick, van BNG Bank Dans Prijs winnaar Jordy Dik met zijn voorstelling YOU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN en de voorstelling Eroica van Korzo huismaker Zino Schat.
DansClick is een nationale tour van met de spannendste namen in de danswereld. De voorstellingen worden altijd omlijst met videoportretten van de makers en de Après Danse; een informele ontmoeting tussen publiek, makers en dansers op toneel, onder het genot van een drankje.

OU AND ME AND ALL THE OTHERS // JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN gaat over twee mensen die samen de wereld willen ontdekken. De wereld om hen heen blijft alsmaar draaien. In hoeverre kunnen jij en ik de wereld bepalen? Zonder dat we teveel bezig zijn met alle anderen om ons heen? Het duet tussen de twee dansers laat zien dat mensen altijd zullen verschillen, net zoals zij altijd zullen overeenkomen. Soms verwarrend, maar meestal geïnteresseerd en liefhebbend. En wat we het meeste liefhebben zijn juist de dingen die door ons heen stromen. In de wereld, in jou en in mij.  

Maker Jordy Dik
Jordy Dik is ondanks zijn jonge leeftijd (29) één van de bekendste inclusieve choreografen van Nederland. Mede door zijn scherpe artistieke en ethische visie op (mede)menselijkheid zorgt hij voor voorstellingen die door hart en ziel gaan. Zijn werk gaat verder dan ‘inclusie’, omdat het nergens een gevoel van meedoen initieert. Jordy laat de dansers op een filterloze, bevrijdende en humane manier het toneel betreden, waardoor de gevoelens van het publiek een katalysator worden voor verbinding en verandering. Niet alleen op dat performatieve moment in het theater, maar juist ook in de rest van hun verdere leven.

In Eroica bevraagt Zino Schat het concept van vriendschap en de noodzaak aan originaliteit. Twee dansers groeien samen als twee vrienden, totdat hun drang naar meer individualiteit hun vriendschap onder druk zet. Een pandemie en een lockdown maakt deze periode van persoonlijke ontwikkeling een hobbelig pad. Juist in deze tijd ondervindt het duo de noodzaak aan en het belang van kameraadschap.

Over Maker Zino Schat
Zino Ainsley Schat verdiende zijn strepen als straatartiest met de groep SkillDealers. Daarna choreografeerde en danste hij showcases voor o.a. Koningin Máxima en oud-president Obama. Zijn theatercarrière begon als performer bij dansgezelschappen AYA en Solid Ground Movement, maar later kreeg hij een diepere interesse in choreografie. Dit leidde tot samenwerkingen met De Nationale Opera en het Nederlands Blazers Ensemble. Zino is oprichter en artistiek directeur van Fractal, een organisatie die maatschappelijke thema’s behandeld met Hip-hop en Contemporary samengebracht tot een vernieuwende taal. Korzo ondersteunt Zino in een vierjarig traject als maker.
FOTO:©Jordy Dik

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.