William Rutten deelt zijn passie voor het vak

William Rutten deelt zijn passie voor het vak

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen woensdagavond 13 oktober was de première van Focus, een theatercollege van de bekende fotograaf William Rutten. Eigenlijk had hij die avond twee premières; die avond was ook de eerste aflevering van seizoen 6 van Het perfecte plaatje op tv. Mede door dit programma en RTL Boulevard, waar hij geregeld als deskundige aanschuift, kent iedereen inmiddels deze fotograaf.

De voorstelling gaat uiteraard over hem. Hoe hij als tiener zijn eerste analoge camera kreeg en toen al wist dat hij fotograaf wilde worden. Zijn vader zag hier geen brood in en raadde hem aan om cameraman te worden, net als hij. Als na een tragisch ongeluk zijn vader overlijdt, besluit William te stoppen met school. Hij was daar sowieso nooit te vinden; volgens hem was hij recordhouder spijbelen. Het enige wat hij destijds wilde is zijn droom na te jagen en fotograaf te worden. Hij bouwt een kleine set en vraagt zijn moeder model te staan. Vanaf daar praat hij zich binnen bij onder andere de band Het Goede Doel. Hij mag ze volgen en zo vaak fotograferen als hij wil. Als cadeau maakt hij een collage met uitgeknipte foto’s voor de band. De band vond deze collage zo goed, dat de band besluit deze collage te gebruiken voor de cover van hun lp. Via de band komt hij in contact met de Hitkrant, die hem als 17-jarige jongen in dienst neemt. Vanaf daar slaagt hij erin elke wereldster voor zijn camera te krijgen. De grootste namen komen voorbij, van Freddy Mercury die hij gewoon in zijn hotel opzoekt, tot Michael Jackson, die hij enorm laat schrikken en de Spice Girls, die hij heel de dag gefotografeerd heeft in zijn eigen huis. Eigenlijk te veel artiesten om op te noemen. Verder vertelt William de meest hilarische (backstage) belevenissen en boeiende avonturen aan de hand van zijn allermooiste foto’s. Vlak voor de pauze vraagt William aan het publiek om zijn of haar beste foto te mailen. Hij zoekt er dan vijf uit en zal deze na de pauze bespreken. William was na de pauze verwonderd, hij had meer dan honderd foto’s gekregen. Ook geeft hij tussen neus en lippen door een kleine fotocursus, hoe je met je mobiele telefoon de prachtigste foto’s kan maken. William zit inmiddels 34 jaar in het vak zit, dit houdt in dat er ook bitterzoete herinneringen zijn. Zoals het werken met Antonie Kamerling, die een hekel aan fotoshoots had, maar een deal sloot met William. Maar zeker ook het recente overlijden van Peter R. de Vries en het verzoek van de familie aan William om de rouwdienst vast te leggen. En ook al heb je de grootste sterren voor je lens, dan wil dit niet zeggen dat hij iedereen kan fotograferen. Zijn eigen kinderen zijn de meest lastige modellen.

Na de voorstelling had ik constant een zin in mijn hoofd: ‘Een brutaal mens heeft de halve wereld’, maar dit geldt niet in negatieve zin voor William. Hij heeft mede door zijn doorzettingsvermogen, en ja, soms door brutaal kansen te pakken, zijn doel bereikt en de meest iconische foto’s kunnen maken. Hij vertelt vol passie over het vak, je hangt gewoon aan zijn lippen. Dat hij van zijn vak houdt, dat merk je gewoon aan hem. Hij kan echt niet stoppen met vertellen, daardoor liep de voorstelling ook enorm uit. Je hoeft niet per se een fotograaf te zijn om naar deze voorstelling te gaan. Het is grappig, het is leerzaam, en je krijgt enkele tips. Bijvoorbeeld dat licht heel belangrijk is voor een goede foto.

Foto: Robin Swiers

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.