Willem Junior, de allerleukste geschiedenisles van het jaar!

Willem Junior, de allerleukste geschiedenisles van het jaar!

Recensie en foto: Martijn Van Vuuren

Op zondag 7 november ging in theater De Speeldoos in Baarn de voorstelling Willem Junior in Premiere. Een jeugdvoorstelling over onze Vader der Vaderlands, Willem van Oranje. In 2004 werd Willem van Oranje zelfs uitgeroepen als “de grootste Nederlander aller tijden”. Maar wie was die man ook alweer precies? Iets met het Wilhelmus? Iets met Duits bloed? En wat had hij eigenlijk allemaal te vertellen als één van de bekendste ‘zwijgers’ van Nederland?

Met Willem Junior probeert Stent Producties deze kennis bij de nieuwe generatie bij te spijkeren. Maar niet op een schoolse manier! Alles behalve dat. Met een zeer vrolijk, komisch, energiek en moderne voorstelling krijgen we een spoedcursus 16de eeuwse geschiedenis. 

De voorstelling is bedoeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en voor leerlingen in de brugklas. Hij is dan ook zowel te zien in diverse theaters in het land als op basisscholen en voortgezet onderwijs scholen. 

In de voorstelling zien we twee jongens, Willem (Luuk Haaze) en Jan (Merijn Oerlemans). Een van de jongens ziet een vreemde nieuwe app op zijn tablet staan. Met deze tijdreis app komen de jongens terecht in de tijd dat Willem van Oranje (of eigenlijk moeten we dan nog Willem van Nassau zeggen) nog een jonge jongen was. 

Zowel Luuk als Merijn spelen in de voorstelling een dubbelrol. Luuk speelt naast de hedendaagse jongen ‘Willem’ ook de rol van Willem van Oranje. Merijn speelt naast de rol van ‘Jan’ tevens de rol van Filips de Tweede. Doormiddel van diverse snelle verkledingen zien we hoe de jongens uit onze tijd de twee hoofdfiguren uit het verleden ontmoeten en zo toeschouwer worden van de geschiedenis. 

Een leuke vondst is het feit dat Willem van Oranje via de tablet van de jongens op internet leest hoe zijn leven gaat lopen. Toch besluit hij zich neer te leggen bij zijn lot en de loop van de geschiedenis niet te veranderen. Want tja, wie kan er nu zeggen dat er zelfs een theatervoorstelling wordt gemaakt over zijn leven?

Het is erg knap hoe dit, toch niet zo eenvoudige verhaal, op een begrijpelijke manier in een korte tijd wordt vertelt. Voor scholen is er ook een lespakket verkrijgbaar, zeker voor leerlingen van de basisschool is het wellicht goed om wat voorkennis te hebben, maar zelfs zonder enige kennis is het redelijk goed te volgen.

De muziek, geschreven door Marnix Wetzer, spreekt erg aan. Zelfs onderweg naar huis bleef het deuntje nog lange tijd hangen. Ook het decor is op een slimme manier vormgegeven. Met minimale middelen weten ze de scenes op een aansprekende manier vorm te geven. Ondanks dat het een geschiedenis verhaal is, is het een zeer eigentijdse voorstelling geworden. De rollen worden zeer overtuigend en energiek gespeeld en er zit veel humor in de show. Er wordt erg goed gezongen, de typetjes worden overtuigend neergezet en er wordt zelfs nog een beetje gedanst. 

Ik denk dat het Stent erg goed gelukt is om een voorstelling neer te zetten die erg aanspreekt bij de doelgroep en dat is niet eenvoudig met deze leeftijdscategorie. Ook voor hun ouders en ander aanwezig publiek spreekt het erg aan. (En stiekem ook nog leerzaam voor velen)

De voorstelling is nog te boeken door scholen en daarnaast nog het hele seizoen te zien in het theater. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.