Wijzer (4+), een ode aan het spelen

Wijzer (4+), een ode aan het spelen

Recensie: Vera Visser-de Mol

Zondagmiddag 18 oktober was de première van Wijzer (4+), de eerste kindervoorstelling van danser en  choreograaf Remses Rafaela. De première vond plaats in het Maaspodium in Rotterdam. 

Remses Rafaela heeft deze voorstelling gemaakt in opdracht van Maas theater en dans. Remses danste eerder al bij Maas in onder andere B-BOY. We kennen hem ook uit televisieshows als So You Think You Can Dance en Holland’s Got Talent. Zijn veelzijdigheid laat hij goed zien in Wijzer (4+) dat hij speciaal voor kleuters heeft gemaakt. 

In Wijzer (4+) zien we twee broertjes die naar bed moeten, maar slapen lukt niet. Het is leuker om op de iPad te spelen. Maar als die uitvalt, fantaseren de broers hun eigen spel. Ze keten, dansen, nachtbraken, breken de tent af en maken papa boos. De wijzers van de lok tikken de  uren weg. Uiteindelijk vallen ze in slaap. Dan gaat de wekker. 

Volgens Remses is zijn voorstelling een ode aan het fysieke spel en de fantasie van kinderen. Hij vindt dat kinderen tegenwoordig veel op de iPad spelen. Dit heeft hij ook verwerkt in deze bruisende dansvoorstelling. Zodra de iPad niet meer werkt, gaan ze pas echt ‘spelen’. 

Samen met Patrick Karijowidjojo laat Remses Rafaela een mengeling zien van acrobatische trucs, hiphop, Afro-Caraïbische dans, slapstick en schaduwspel. 

De voorstelling begint met het schaduwspel waarin we de twee broertjes zien spelen met hun eigen en elkaars schaduw. We zien de schaduw van twee bedden achter een gordijn staan. De schaduwdieren die ze met hun handen maken zijn een groot succes bij het jonge publiek. Ook het spel met de zwevende lichtbal (een zaklamp) werkt op de lachspieren. Dan gaat het gordijn open en komen de broertjes naar voren. Er volgt een speelse dans met de iPad en de alom bekende broertjes/zusjesruzie: hij zit op de bank en ik wil daar zitten. De slapstick momenten zijn erg grappig en de aanwezige kleuters lijken het ook te herkennen. Als beide iPads het uiteindelijk niet meer doen, volgt er een aaneenschakeling van verschillende dansen en acrobatische acts. Remses heeft duidelijk goed gekeken naar de spanningsboog van kleuters, want geen onderdeel duurde te lang. Het is teveel om op te noemen: danskunsten op een mega grote stoel, koprollen, een gigantische knuffelbeer Afro-Caraibische laten dansen, elkaar lanceren door op de bank te springen, dansen als een robot: Remses heeft het allemaal verwerkt in deze voorstelling van 45 minuten. 

De voorstelling Wijzer (4+) is nu op tournee en speelt tot en met december door heel Nederland. Een energieke voorstelling met een goede insteek: gebruik je fantasie en ga spelen! 

Concept, choreografie: Remses Rafaela 
Dans: Patrick Karijowidjojo, Remses Rafaela 
Coach/repetitor: Shailesh Bahoran
Decor: Marlies Schot
Kostuums: Dorine van Ijsseldijk
Licht: Mike den Ottolander (GVDO Lichtontwerpers) 
Dramaturgie: Dorine Folkers

FOTO: ©Bob Karman

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.