WERELDPREMIERE: DISAPPEARANCE IN  GRAND THÉÂTRE DE LA VILLE LUXEMBOURG

WERELDPREMIERE: DISAPPEARANCE IN GRAND THÉÂTRE DE LA VILLE LUXEMBOURG

Op 15 februari gaat DISAPPEARANCE van Emio Greco en Pieter C. Scholten in wereldpremière in Grand Théâtre de Luxemburg: een multidisciplinaire dansvoorstelling met krachtige intuïtieve dans. 12 performers dansen in de ether tussen verschijningen en verdwijningen.
DISAPPEARANCE is het tweede deel van het tweeluik APPEARANCE –DISAPPEARANCE. Het eerste deel (2017) was een samenwerking met componist en muzikant Franck Krawczyk die een adaptatie maakte van de Kindertotenlieder van Gustav Mahler voor piano en een twaalfkoppig kinderkoor. In het tweede deel zet de dans de toon. DISPAPPEARANCE is een ode aan het verdwijnen dat gevolgd wordt door een nieuwe verschijning zoals de feniks uit de as herboren zal worden.
Verschijnen en verdwijnen lopen door elkaar heen. Wanneer iets of iemand verschijnt zal dat ook weer verdwijnen, en waar iets of iemand verdwijnt zal weer iets nieuws verschijnen, wellicht in een andere vorm of gedaante. Identiteiten zijn fluïde en veranderen met elke verdwijning. Het einde ontsluit oneindigheid.
DISAPPEARANCE gaat verder waar APPEARANCE ophield. De kinderen zijn verdwenen en de dansers blijven achter. 12 lichamen, muziek, projecties, licht, een radiopresentator en kinderstemmen komen samen in de ether, een tussenruimte waar alles verdwijnt en verschijnt, waar lichamen verlangen naar een stem en stemmen verlangen naar een lichaam. Een sensorische en intuïtieve beleving die start in het donker en, via blauw –rood –geel, uitkomt in het licht, in onbevangenheid en hoop, van een simpel zwart naar een complex wit gat.
Greco en Scholten werkten met de dansers aan de kracht en kwetsbaarheid van intuïtie, naïviteit, urgentie en onbevangenheid. Deze waarden die in onze hedendaagse samenleving meer en meer verdwijnen, worden door de dans omarmd. Wat als ook zij verdwijnen, wat blijft er dan nog over? De dansers strijden om hun bestaan te verankeren, zo tijdelijk en tevergeefs dat ook moge zijn. De projecties van filmmaker Ruben van Leer, met wie de samenwerking na APPEARANCE wordt voortgezet, creëren een mystiek schimmenrijk waarin de aanwezigheid van dat wat verdween voelbaar wordt: een vervlogen beweging, een (on)grijpbare herinnering, een handreiking.

Een radiostem is vanuit de ether te horen, een merkwaardig Fremdkörper, een gids die verwarring sticht, een houvast en een valkuil. In de ether gaan de dansers een confrontatie aan met het soundpalet van geluidskunstenaar Salvador Breed die bewerkte popsongs van o.a. David Bowie, Björk en Radiohead versnijdt met de radio –en kinderstemmen en elektronische muziek.
Het tweeluik APPEARANCE –DISAPPEARANCEis een samenwerking tussen ICK Amsterdam en Ballet National de Marseille. In Luxemburg wordt twee dagen voor de première van DISAPPEARANCE, ook APPEARANCE getoond. Op 2 maart is het volledige tweeluik op één avond te zien in Cankarjev Dom, Ljubljana. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in zijn macht kunnen krijgen. (Johannes 1:1-18)
Concept & choreografie Emio Greco | Pieter C. Scholten Dansers Ballet National de Marseille & ICK Lichtontwerp Floriaan Ganzevoort Video Ruben Van Leer Kostuumontwerp Clifford Portier Geluidsontwerp Salvador Breed Tekst radiostem Florian Hellwig Radiostem Thibault Villette Dramaturgie Jesse Van hoeck, Marieke Buytenhuijs Productie ICK Première15 februari 2019 –Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg (LB) Partner Ballet National de Marseille Coproductie Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (LB), Cankarjev Dom Ljubljana (SL

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.