Wereldpremière Blasphemy Rhapspody tijdens Julidans

Wereldpremière Blasphemy Rhapspody tijdens Julidans

Blasphemy Rhapsody ontstond tijdens de coronacrisis.Choreografen en dansers werkten via onlineverbindingen met elkaar.De wereldpremière van de voorstelling werd door de maatregelen tegen corona drie keer uitgesteld. De voorstelling is nu voor het eerst te zien op 5 juli tijdens Julidans.

Toen door corona alles op losse schroeven stond, hoe we samenleven en wat we als normaal beschouwen ,begonnen choreografen Emio Greco en Pieter C.Scholten met de creatie van een nieuwe voorstelling. Via online verbindingen hadden zij contact met de dansers .Een van die dansers is Maria Ribas, die onlangs werd genomineerd voor de dansprijs van de VSCD, de Zwaan voor beste dansprestatie. Thuis bewogen de dansers langs hun banken en onder hun tafels en ontwikkelde zo een eigen solo, met als uitgangspunten het aanstekelijke voetenwerk van de Charleston en de extatische dans van de Zuid-Italiaanse Pizzica. De choreografen gingen in Blasphemy Rhapsody op zoek naar de ruimte die ontstaat als vaste waardes gaan wankelen. De voorstelling ontpopte zich tot een gedanst ritueel ,waarin zekerheden worden opgeofferd. Een eigenzinnig visueel spektakel, waarin met sterke ritmes de veranderlijkheid van het leven wordt omarmd.

Emio Greco|Pieter C.Scholten over de term ‘blasfemie’: We zoeken rücksichtslos naar het hogere, maar willen dat ook ter discussie stellen. En daar flirten we mee. Op het moment dat je iets of iemand onderuithaalt, bevestig je ook de waarde. Met die ironie spelen we. Je hebt beide nodig. Wanneer de mens zich steeds meer God gaat wanen, door wetenschappelijke vooruitgang of een superioriteitsgevoel, vervalt die dualiteit.

Kijk waar we nu staan met onze denkbeelden…of wel niets is zeker en rotsvaste zekerheden kunnen dansen.De wereldpremière Blasphemy Rhapsody werd door de maatregelen tegen corona drie keer uitgesteld. De voorstelling is nu voor het eerst te zien tijdens Julidans op 5 juli in Theater De Meervaart.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.