Wereldberoemd New Zealand Dance Company presenteert double bill van gevierde en aanstormende choreografen en Maori-kunstenaars

Wereldberoemd New Zealand Dance Company presenteert double bill van gevierde en aanstormende choreografen en Maori-kunstenaars

FOTO:©John McDermott

Sinds de oprichting in 2012 heeft New Zealand Dance Company een grootse reputatie opgebouwd in de internationale danswereld. Op dit moment staat het gezelschap op het Holland Dance Festival in Den Haag en doet daarna slechts enkele theaters aan. Woensdag 21 februari is dit internationaal gelauwerde gezelschap met zijn unieke mixed stijl van Maori- en moderne dans in Schouwburg Hengelo te zien.

The New Zealand Dance Company staat bekend om haar transformerende en onvergetelijke hedendaagse dansvoorstellingen waarin Nieuw-Zeeland en haar rijke (dans)cultuur centraal staat. Ze brengt eigentijdse dans van gevestigde én aanstormende Nieuw-Zeelandse makers en stelt in al hun werken de cultuur van hun voorouders (de Maori’s) centraal. Zo ook in WHENUA, een indrukwekkende double bill, bestaande uit het prikkelende Imprint van de innovatieve choreografe Malia Johnston en het inspirerende Uku- Behind the Canvas van de jonge, opkomende Maori-choreograaf Eddie Elliot.

Imprint onderzoekt de connectie met onze voorouders
Bekend choreografe Malia Johnston en danser Rodney Bell zijn twee van de meest gewaardeerde danskunstenaars van Nieuw-Zeeland. Bell is artistiek sterk geworteld in de Maori-cultuur en daarnaast altijd op zoek naar manieren om het creatieve proces te verrijken. Johnston staat bekend om haar prikkelende choreografieën die de verbeelding aanwakkeren en onvergetelijke ervaringen teweegbrengen. Met beweging, muziek, projectie en digital design verkennen zij en Bell in Imprint de diepe connectie die we met onze omgeving, ons lichaam en onze voorouders hebben.

Uku – Behind the Canvas: power piece over verzet en de kracht van kwetsbaarheid.
In zijn unieke choreografieën mixt Eddie Elliott eigentijdse dans en hiphop met elementen uit het pūrākau (verhalen vertellen) van de Maori’s en de kapa haka (traditionele Maoridans). Het mythologische Maoriverhaal van Hineahuone, de eerste vrouw, die door Tāne-Mahuta uit klei werd gemaakt vormde de inspiratiebron voor het rauwe Uku – Behind the Canvas. Tijdens de dans smeren de dansers zich dan ook in met natte klei. Volgens de Maori-cultuur heeft klei een reinigende werking en symboliseert zij waar we vandaan komen en waarnaar we zullen terugkeren: de aarde.

Kaartverkoop

Kaarten à € 29,50 zijn te koop via de kassa van Schouwburg Hengelo van maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 16.00 uur, ook via 074-2556789 en via www.schouwburghengelo.nl.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.