Water en vuur: Geschiedenis in het kort

Water en vuur: Geschiedenis in het kort

Tekst en foto’s: Mieke van der Raay

Gezien op 7 oktober in Alphen aan den Rijn

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het rampjaar. De regering was radeloos, liet het volk radeloos achter en het land was reddeloos verloren. Het land werd van vier kanten aangevallen. De jonge prins Willem III leidt het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Om het Franse leger tegen te houden zet hij polders onder water. Maar veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke prins Van Oranje is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Hij groeit in een half jaar van onervaren jongen uit tot de redder die ons land nodig heeft.

De musical is op historische feiten gebaseerd en aangevuld met een romantisch verhaal. Het is op sommige momenten heel educatief, maar er zit ook genoeg humor in, Zo zien we bijvoorbeeld ineens de Drie musketiers voorbij komen, of Cyrano. Een lied gezongen door Willem III van Oranje wordt begeleid door W3, van wie het logo achter op het scherm geprojecteerd wordt. Dit logo lijkt verdacht veel op dat van K3.

Het romantische verhaal gaat over Marieke Jansdochter, uitmuntend gespeeld door Myrthe Zonneveld. Zij wordt verliefd op de Limburger Jeff Heutz (Mitchell Vreeswijk). Hij is één van de soldaten die huizen in brand wil steken om zo de Fransen te kunnen stoppen.

Het verhaal van 1672 is te gruwelijk om er een musical van te maken maar toch, mede door het toevoegen van het romantische aspect, zijn de makers er in geslaagd er een waardig, eerbiedig en te behappen verhaal van te maken.

Er is ook geen bombastisch decor nodig om het verhaal vertellen. Twee simpele tafeltjes zijn genoeg. Het aanvullende grote reflectiescherm op de achtergrond, waar onder meer tekeningen en schilderijen worden getoond, heeft een mooie toegevoegde waarde. Het verhaal komt daardoor nog beter tot zijn recht.

De cast speelt met groot enthousiasme en geniet duidelijk van de voorstelling. Je ziet wel het verschil tussen de amateurs en de professionele spelers. Dit is ook te horen qua zang. Myrthe steekt qua zang en spel toch wel boven de anderen uit. Mitchell speelt heel natuurlijk, liet hier en daar een steekje vallen in de zang, maar was wel een heel fijne vaste waarde in het geheel. Niels Groffen speelt Willem III van Oranje en Lieselotte Breure speelt Neeltje van Elten. Beiden vielen zeker ook in positieve zin op; Niels door zijn uitmuntende spel en Lieselotte met haar geniale mimiek, waardoor ze een komische noot in de voorstelling brengt. Alle twee zeker toptalenten. De rest van de cast speelde heel natuurlijk en met veel plezier, helaas waren zij niet altijd zuiver in de zangpartijen.

Ik heb zeker genoten, het verhaal was zeker interessant, maar er zijn hier en daar nog wel puntjes van verbetering. Wil je een stukje geschiedenis van ons land meekrijgen op een vermakelijke manier, moet je zeker naar deze musical gaan kijken.

Voor meer informatie:https://hoofdkwartier1672.nl/projecten/muziektheater-water-vuur/

Willem III van Oranje Niels Groffen
 Jeff Heutz Mitchell Vreeswijk
 Marieke Jansdochter Myrthe Zonneveld
 Neeltje van Elten Lieselotte Breure 
 Frederik van Nassau-Zuylestein Mario Wagenaar
 Mozes Pain et Vin Michiel van de Burgt
 Kurt von Köningsmark Wessel Harms
 Henry Bennett Loraine Drost-Kramer
  Geertje Chappin-Peeters
 George Villiers Jeannette Sibma  
 D’Artagnan Renske Plug          
 Aramis Tjitske Schenk
 Athos Babet Walker
 Cyrano Yvonne den Boon – de Wijn
 Haarlemse beul  Noah Bakker
 Soldaat Rody de Vos
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.