Wat is de politieke macht van de kleinburger? Monoloog van Peter de Baan, door Stefan de Walle

Wat is de politieke macht van de kleinburger? Monoloog van Peter de Baan, door Stefan de Walle

In de aanloop naar de verkiezingen, schreef regisseur Peter de Baan de monoloog JAN, over de toenemende macht van de kleinburger. Vrijdag 10 maart leest acteur Stefan de Walle de tekst in De Balie in Amsterdam, aanvang 20.30u. JAN is begin volgend seizoen als voorstelling in de theaters te zien.

De Baan liet zich inspireren door Paul Scheffers boek De Vrijheid van de Grens. Scheffer schrijft hierin dat in de toekomst de strijd zal gaan tussen globalisten en de kleinburger. De Baan: “De kleinburger wordt over het algemeen afgeschilderd als een onaangenaam mannetje. Bekrompen, angstig de blik naar binnen gekeerd en vooral geïnteresseerd in het eigen belang. Ik dacht, als ik nou eens uit ga van een hele aardige kleinburger, iemand van wie we kunnen houden en met wie we ook nog af en toe eens kunnen zijn? Slechts 20 % van de bevolking wil Wilders; de rest vindt hem te bot.” Maar hoe ver rijkt iemand die genuanceerde, aardiger en opener blijft? Met dit als uitgangspunt schreef De Baan JAN, een monoloog voor een man alleen, over een aardige kleinburger die ver blijkt te kunnen komen. Heel ver.

Stefan de Walle leest deze actuele monoloog 5 dagen voor Nederlandse verkiezingen. Publiek wordt uitgenodigd zijn weg te volgen. Tot welk punt kan de kijker met hem meegaan?

Peter de Baan en Stefan de Walle werken al sinds de start van De Vloer Op in 1999 samen. De Baan: “Bij het schrijven van JAN had ik gelijk Stefan de Walle in mijn hoofd. Ik ken geen acteur met wie je zo meeleeft als met hem.”

JAN – Wat is de politieke macht van de kleinburger?
Vrijdag 10 maart, 20.30u
De Balie, Amsterdam (Kleine Gartmanplantsoen 10)

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.