Waste Me 13+ – confronterend dans- en muziektheater over onze verslaving aan consumeren

Waste Me 13+ – confronterend dans- en muziektheater over onze verslaving aan consumeren

FOTO:©Bart Grietens
Recensie: Mieke van der Raay

“Gezien op donderdagavond 10 maart in het Spuitheater, Den Haag, waar ik die avond de voorstelling WASTE ME mocht zien van Maas Theater en Dans & Cecilia Moisio Company.”

In een adembenemend decor opgebouwd uit matrassen, televisies, wasmachines en allerlei verborgen afvalschatten, komt Waste Me tot leven – een meeslepende dans- en muziektheatervoorstelling van choreograaf en regisseur Cecilia Moisio. Na een succesvolle run op Oerol Festival 2024 is de voorstelling nu terug in een theaterversie en vierde zij op vrijdag 14 maart haar première in het Maaspodium in Rotterdam.

Waste Me is allesbehalve subtiel: het is een visueel en emotioneel statement tegen de uit de hand gelopen consumptiemaatschappij. Moisio’s regie is scherp, haar choreografie expressief en haar thematiek pijnlijk actueel. Vijf performers kruipen letterlijk uit een enorme afvalberg tevoorschijn. Ze worden spullen, gooien elkaar weg, en bewegen zich als fabrieksrobots in een dystopische wereld die balanceert tussen Utopia en hel.

Wat de voorstelling bijzonder maakt, is de mix van disciplines: dans, theater, trash art en livemuziek vloeien naadloos in elkaar over. De muziek is krachtig en ondersteunend, en één van de performers blijkt een uitzonderlijk goede zanger, wat de emotionele impact versterkt.

De kostuums, ontworpen door onder anderen Daphne Karstens en haar team, zijn creatief en passend bij het thema. Het decorontwerp (Marlies Schot en Jerrel Manuël) is indrukwekkend en verbeeldt treffend de berg afval die symbool staat voor de jaarlijks door een Europeaan geproduceerde afvalstroom.

De voorstelling stelt indringende vragen: Wat zegt ons consumptiegedrag over onszelf? Hoe beïnvloedt de wegwerpcultuur onze relaties? Zijn mensen zelf ook wegwerpartikelen geworden, net als de spullen die ze verzamelen?

In een interview legt Moisio uit dat haar inspiratie kwam van de documentaire The Century of the Self, die onderzoekt hoe PR en marketing onze verlangens manipuleren. Deze psychologische onderlaag is duidelijk voelbaar in de voorstelling. We zien hoe identiteit wordt gekoppeld aan bezit, hoe oppervlakkige relaties ontstaan in een wereld van ‘meer is beter’, en hoe dit leidt tot vervreemding.

Waste Me is niet alleen een voorstelling, het is een wake-up call. Moisio dwingt haar publiek tot reflectie zonder het met de vinger te wijzen. De performers – Aaron Faneyte, Bianca Casaburi, Yulia Kalinchenko, Kamil Pilarski en Lester David – brengen hun rollen met fysieke intensiteit en emotionele zeggingskracht. De choreografie is afwisselend mechanisch en intiem, precies zoals het thema vraagt.

Deze voorstelling is een aanrader voor iedereen die houdt van prikkelend theater dat zowel visueel als inhoudelijk raakt. Tot en met mei 2025 toert Waste Me door Nederland. Mis het niet.

Voor meer informatie: https://www.maastd.nl

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.