VVTP: Aangekondigde btw-verhoging op kaartjes voor voorstellingen raakt het ‘grote publiek’ en de niet gesubsidieerde ondernemers in de podiumkunstensector ongewenst hard

VVTP: Aangekondigde btw-verhoging op kaartjes voor voorstellingen raakt het ‘grote publiek’ en de niet gesubsidieerde ondernemers in de podiumkunstensector ongewenst hard

De aangekondigde btw-verhoging voor (onder meer) de podiumkunstensector, heeft tot grote zorgen geleid bij de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP). Het aangekondigde verhoogde tarief maakt een bezoek aan voorstellingen in het theater minder bereikbaar voor een grote groep Nederlanders. Daarnaast zegt het kabinet op te willen komen voor ondernemers. De VVTP ondersteunt deze houding, maar met de voorgenomen btw-verhoging worden culturele ondernemers die zonder subsidie werken onevenredig hard geraakt. Tenslotte gaan de meeste Nederlanders naar theaterproducties die geen subsidie ontvangen, zoals musicals, familievoorstellingen, theaterconcerten en andere grote producties.

In het gisteren gepresenteerde coalitieakkoord staat dat vanaf 2026 het btw-tarief op (onder meer) kaartjes voor voorstellingen met 12 procent wordt verhoogd van 9 naar 21 procent. Deze verhoging is slecht nieuws voor het ‘grote publiek’. Het gaat over musicals, familievoorstellingen, cabaret et cetera. Deze voorstellingen worden door alle lagen uit de Nederlandse samenleving bezocht. Het is belangrijk een mooi avondje uit voor iedereen betaalbaar te houden.

Een beslissing als deze heeft ook verstrekkende gevolgen voor de ondernemers in de podiumkunsten branche. Recent onderzoek in de branche heeft aangetoond dat de vraaguitval met een btw-verhoging naar 21% zo groot zal zijn dat het een negatief effect heeft op de schademaatregel, en uiteindelijk ook uitval van arbeidsplaatsen tot gevolg zal hebben.

De VVTP vermoedt dat de nieuwe regering niet heeft beseft dat een maatregel als deze de gewone Nederlander hard raakt. Het vliegwieleffect is dat ook het ondernemersklimaat in de branche hard geraakt wordt. We gaan graag in gesprek met een nieuwe regering om hen te overtuigen deze maatregel niet te nemen.

Over de VVTP:

De Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) is in 2000 opgericht als brancheorganisatie voor de vrije – commerciële, niet gesubsidieerde – theaterproducenten, muziekproducenten en impresariaten binnen de culturele sector. De ondernemingen die zijn aangesloten bij de VVTP vertegenwoordigen meer dan 85% van het totale professionele podiumkunstenaanbod in Nederland. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.