Vrije Vloer Festival van Plein Theater in Amsterdam Oost

Vrije Vloer Festival van Plein Theater in Amsterdam Oost

Tekst en foto: Mieke van der Raay

Afgelopen donderdag middag 7 november was de opening van het eerste Vrije Vloer Festival. Een nieuw concept met eigen producties van makers en ‘medemakers’, die allen een eigen inbreng hebben in de diverse takken van het theatervak. Het is een podium waar geen sprake is van hokjes – iedereen heeft een gelijkwaardige inbreng in visie, in stijl en er wordt zeker waarde gehecht aan wat je te vertellen hebt, in wat voor vorm dan ook. Of je nu een schrijver bent, een danser, muziek iets wil laten vertellen, alles kan. 

Berith Danse opende het gesprek, ze is sinds kort de zakelijk & artistiek directeur van Plein Theater.

Ze vertelt met veel enthousiasme over wat we allemaal gaan beleven in dit unieke theater. Het theater ligt net niet in het centrum, maar heeft daardoor iets heel unieks, iets speciaals. In de wijk wonen een diversiteit aan nationaliteiten, zo’n 180 verschillende, ieder met een eigen cultuur die gezien mag worden en dat kan en mag in dit theater. Daardoor weet je niet wat je kunt verwachten van de voorstelling die je gaat zien, maar één ding staat buiten kijf: het zal zeer zeker uniek zijn. Ze verwacht dat binnen 4 a 5 jaar dit theater op de kaart komt te staan en iedereen het weet te vinden. Puur doordat iedere theatermaker, professioneel of niet professioneel, hier welkom zijn.

En zonder de vrijwilligers, zonder extra fondsen, zouden ze het niet redden, daarom worden zij hartelijk bedankt voor hun inzet. Tijdens het gesprek met de makers en medemakers, wordt duidelijk dat iedereen er veel vertrouwen in heeft, dit doordat ze in hun waarde gelaten worden, naar hen geluisterd wordt. Al ben je een amateur schrijver, toch geven ze je het vertrouwen om te doen waar je voor staat, wat je wil zeggen. Als danser heb je je eigen inbreng, doordat er veel met improvisatie wordt gewerkt. Hierdoor kun je laten zien wat je kan en dit wordt dan in de uiteindelijke dans verweven. “Doordat je je kwetsbaarheid laat zien, leer je groeien”, dit vond ik persoonlijk zo’n mooie zin. Maar deze zin bewijst dat je er niet alleen voor staat en met hulp van de makers en medemakers er een product neergezet kan worden, waar je trots op kunt zijn.

Ga zeker eens een kijkje nemen de aankomende 2 weken, bij het Vrije Vloer Festival zodat jezelf kan zien wat dit theater te bieden heeft en laat je aangenaam verrassen, door de diversiteit aan voorstellingen.

Meer informatie:https://www.plein-theater.nl/nieuws/1090/plein-theater-presenteert-het-eerste-vrije-vloer-festival

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.