Vriendschap die gedoemd is om te falen.

Vriendschap die gedoemd is om te falen.

Recensie: Nikki de Groot

Hartsvrienden, heb jij ook een hartsvriend? Wat zijn hartsvrienden, betekent het dat iemand altijd voor je klaar staat en die altijd voor je opkomt. Betekent een hartsvriend iemand met wie je je snoepjes deelt. Wat als je hartsvriend meer is dan alleen een vriend; dat je ook een bloedband hebt.
Niets lijken ze met elkaar gemeen te hebben, Edward en Mickey. Toch is er die band, een bloedband. Hoe oneerlijk is het verdeeld, een deel van de tweeling groeit op in een welvarend milieu terwijl de ander moet leven in een gezin dat van een bijstandsuitkering leeft. Toch lijkt dat voor twee onbevangen jongens van zeven jaar niets uit te maken. Ze besluiten hartsvrienden te worden; een band die voor altijd lijkt te duren.
Na het zien van deze voorstelling heeft ‘Hartsvrienden’ een nieuwe betekenis.

Hartsvrienden vertelt het verhaal van de tweelingbroers Mickey en Edward, die bij hun geboorte worden gescheiden en opgroeien in verschillende milieus. Het lot herenigt ze in hun volwassen leven. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de beide broers. De spanningen lopen echter hoog op wanneer de broers verliefd worden op dezelfde vrouw, met aangrijpende gebeurtenissen tot gevolg.

In de voorstelling spelen Jim Bakkum en Guido Spek jongens van zeven jaar. Dit zorgt voor komische momenten en het houdt de voorstelling luchtig. Daarom denk ik dat het een goede keuze is om de voorstelling te spelen met volwassenen in plaats van kinderen.
Guido en Jim hebben zich zichtbaar goed ingeleefd in een jongetjes van zeven maar vergrote de kinderlijke trekken in de voorstelling enorm. Wanneer ze ouder worden en de jongens de baard in de keel krijgen zorgt dit weer voor grappige momenten.

Yes-R is een verrassing in de voorstelling. Omdat dit zijn debuut is waren de verwachtingen matig maar hij weet de verwachtingen te overtreffen. Zijn rol als verteller past goed bij hem en hij kan zijn kwaliteiten als rapper erin kwijt. De voorstelling hoeft echter geen verteller te hebben.

Vera Mann draagt de voorstelling en ze zingt prachtig. Je leeft mee met deze vrouw, ze handelt uit liefde voor haar kinderen en dat is voelbaar. Maike Boerdam is een fantastische tegenspeelster die gedurende de voorstelling langzaam aan steeds verder doordraait. De onmacht die ze zou moeten voelen was voelbaar en zichtbaar. De duivel zit ze op de hielen en je weet hij zal ze vinden!

Het verhaal en de voorstelling is niet iets wat je snel los zal laten. Het begrip Hartsvrienden heeft een andere betekenis gekregen.
hart heelhart heelhart heelhart heelhart half

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.