Voorstelling Hassan en Moos (12+) brengt gesprek op gang in klaslokaal

Voorstelling Hassan en Moos (12+) brengt gesprek op gang in klaslokaal

FOTO:©Jan Hoek

Première Hassan en Moos 18 maart: de opkomst, ondergang en wederopstanding van de Mayobroers
Vanaf eind februari is de Toneelmakerij-voorstelling Hassan en Moos te zien op middelbare scholen. Deze voorstelling probeert het gesprek op gang te brengen over de impact van de situatie in het Midden-Oosten op Nederlandse scholieren. Schrijver Tomer Pawlicki: “Kinderen verdienen het om te mogen praten over wereldzaken die invloed hebben op hun gevoelswereld.” Behalve in de klaslokalen is de voorstelling vijf keer te zien voor een vrij publiek. De Nederlandse première is dinsdag 18 maart bij het ROC College Centrum.

Hassan en Moos zijn onafscheidelijk, meer dan vrienden, broers. Ze doen alles samen: klooien op school, voetballen op Moos’ Joodse voetbaltoernooi en Eid al-Fitr vieren bij de familie van Hassan. Ook maken ze samen TikToks. Als ‘de Mayobroers’ nemen ze vlogs op in de snackbar vlakbij school, vol harde grappen over Hassan’s islamitische en Moos’ joodse achtergrond. Zij mogen die grappen best maken, vinden ze, omdat ze beste vrienden zijn.

Maar sinds het geweld in het Midden-Oosten in alle hevigheid is opgelaaid en hun volgers eisen dat de Mayobroers kleur bekennen, komt hun vriendschap onder druk te staan. Is het tijd voor de Mayobroers om definitief offline te gaan? En kun je iemands broer wel zijn, als de geschiedenis je in verschillende kampen plaatst? Deze moedige klassenvoorstelling vol TikToks en snackbar-ruzies maakt de impact van de situatie in het Midden-Oosten, op Nederlandse moslims en joden bespreekbaar.

Na elke klassenvoorstelling is er een programma in samenwerking met o.a. Deel de Duif: een organisatie van Joodse en Islamitische jongeren die samen optrekken om polarisatie tegen te gaan.
Tomer Pawlicki
Schrijver Tomer Pawlicki schreef eerder de Toneelmakerij-voorstelling De Stokjesman. De tekst van Hassan en Moos baseerde hij op zijn eigen ervaringen tijdens dialoogsessies van het Amsterdamse initiatief Mo & Moos. Dit initiatief bracht moslims en joden uit Amsterdam samen om met elkaar in gesprek te gaan over de spanningen in de samenleving als gevolg van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Later werd Mo & Moos een stichting die zich inzet voor dialoog.

Dialoog
Pawlicki: “Kinderen verdienen het om te mogen praten over wereldzaken die invloed hebben op hun gevoelswereld. Momenteel importeren wij problemen van de hele wereld hierheen. Maar daardoor praten we hier niet meer met elkaar, of voelen ons onveilig wanneer een gesprek uit de hand loopt. Met theater kun je dat onveilige gesprek op een veilige en beschaafde wijze op gang brengen. Theater kan schuren en heftige thema’s bevatten maar is alsnog zoveel minder heftig dan wat je zoal ziet op sociale media. De meerwaarde van theater is dat je kan refereren naar concrete situaties, waar kinderen zich in kunnen herkennen. Ik hoop dat deze voorstelling leidt tot dialoog in plaats van polarisatie.”

De regie van Hassan en Moos ligt bij vijfvoudig Krekelwinnaar Timothy de Gilde.
Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.