Vogel; verschillende waarheden

Recensie: Mieke van der Raay

In de Haagse schouwburg ging afgelopen zaterdag de voorstelling Vogel, van Kat op het spek, met Bram van der Vlugt en Thijs Prein in première.

Vogel is speciaal geschreven voor Bram van der Vlugt, die dit jaar 85 is geworden. Vogel is een fictief verhaal en gaat over Martinus van ’t Schot en Wolfgang Amadeus, twee totaal verschillende personen. Martinus is een oude man die in een oud verlaten perron woont, smachtend wachtend op Mathilde. Maar welke van zijn herinneringen zijn echt en welke verbeeldt hij zich? De herinneringen zijn zo dramatisch, dat hij de echte herinneringen niet meer van de onechte kan onderscheiden. Wolfgang, daarentegen, is een jonge man, die niet meer weet wat hij wil in het leven. Als bij toeval het tankstation, waar hij net was, ontploft, duikt hij onder bij Martinus en laat iedereen denken dat hij dood is. Hieruit ontstaat een aparte, maar bijzondere vriendschap.

De voorstelling is heel intens en energiek. Het verhaal ontroerd en er zit een vleugje humor in. Je kunt niet anders dat uitermate veel respect hebben voor Bram, die, op deze leeftijd nog, gigantische lappen tekst zó kan overbrengen dat je niet anders kan dan aan zijn lippen hangen. Thijs past als een tweede handschoen bij het tegenspel voor Bram. Thijs speelt heel natuurlijk, op het oog heel relaxt. Beide weten ze je mee te nemen in het verhaal, alsof je erin zit, als vanzelf blijf je gebiologeerd naar de twee mannen op het podium kijken.

Het decor is echt geniaal gevonden. Het bestaat uit een grote houten luxaflex die voor diverse doeleinden gebruikt kan worden; van stationsbank tot tussenwand of om dienst te doen als reflectiescherm. Het detail van de rekwisieten niet te vergeten; van ouderwetse casettebandje en bij behorende casettespeler naar nep pistolen, of zijn ze toch niet nep? Alles klopt, alles perfect gemaakt voor deze unieke en bijzondere voorstelling.

De voorstelling zet je aan het denken over je eigen herinneringen, want welke zijn daar wel echt aan en welke verbeeld je?

Tekst Thomas Verbogt, Thijs Prein
Spel Bram van der Vlugt, Thijs Prein
Regie Peter Vandemeulebroecke
Vormgeving Roelof Pothuis

Meer informatie: https://www.hnt.nl/voorstellingen/2034/Vogel/Bram_van_der_Vlugt_Kat_op_het_spek/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.