Vis à Vis speelt Poppy

Vis à Vis speelt Poppy

Een eigentijds sprookje over volwassen worden in een wereld die sneller verandert dan jijzelf

ALMERE- Theatergezelschap Vis à Vis maakt ruim dertig jaar voorstellingen over hoe de moderne, westerse mens zichzelf standhoudt in zijn eigen gecreëerde leefomgeving. In de nieuwe roadtrip comedy Poppy, die 21 juni in première gaat, schetst Vis à Vis een magisch realistisch sprookje vol humor over het dappere en nieuwsgierige 10-jarige meisje Poppy. Ze wil haar spreekbeurt houden over de Woudreus, de grootste en oudste boom van Europa. Wat begint als een onschuldig vakantiereisje, loopt uit op een keiharde missie om de natuur te redden. Poppy belandt in een absurdistische, hallucinerende wereld vol overconsumptie, dolende toeristen en bijna uitgestorven diersoorten.

Tijdens de gloednieuwe voorstelling Poppy leidt Vis à Vis het publiek langs de afgrond van moderne dilemma’s. Hoe zelfredzaam is de mens nog als die wordt teruggeworpen in de natuur? Hoe afhankelijk zijn we van onze apparaten? Zijn we bereid onze verworvenheden op te geven en werkelijk te kiezen voor duurzaam leven?

Vis à Vis spiegelt een toekomstscenario vol verleidingen en gevaren, cartoonesk en beeldend verteld met een stevige dosis zelfspot. Innovatieve techniek maakt onbegrensde fantasie weer mogelijk: ook ditmaal schuwt Vis à Vis niet hun torenhoge kraan in te zetten voor special effects. In een overweldigende arena tussen al het theatrale geweld speelt het kleine poëtische verhaal van meisje Poppy zich af. Vis à Vis neemt het publiek weer mee op een avontuurlijke reis vol verbeelding in een nabije toekomst over de aanrommelende mens.

Tegen de achtergrond van een wereld waarin klimaatproblematiek en duurzaam leven een prominente rol spelen, maken we kennis met familie de Winter: moeder Hannelore en vader Heinz, zij zijn de ouders van Poppy. Haar overgeorganiseerde moeder heeft zich omringd door elektrische apparaten en laat zich dirigeren van het ene piepende apparaat naar het andere. Poppy’s vader ambieert een carrière als bitcoin handelaar, eet elke dag een gehaktbal en staat eindeloos onder de douche. Op de bovenetage woont de havermelk drinkende buurman Bob Molenberg die Poppy inspireert haar spreekbeurt over de laatste Woudreus te houden. Poppy’s queeste begint en ze reist hier samen met haar ouders naar toe.

De inspiratiebronnen voor Poppy komen uit het magisch realisme, slapstick, cartoons en gespiegelde werelden. “Poppy gaat over hoe we als mensheid niet in staat zijn te ontsnappen aan onze ingesleten patronen en comfortabele privileges. We hopen het met veel humor te brengen en mensen te ontwapenen, dat ze hun gedrag herkennen en om zichzelf kunnen lachen”, vertelt Rutger Buiter die samen met Marianne Seine en Marinus Vroom de artistieke kern vormt.

Vis à Vis wil met Poppy de verschillende standpunten in het klimaatdebat laten zien en vooral het perspectief door de ogen van een kind voelbaar maken. Daarom besloot Vis à Vis voor het eerst samen te werken met vier jonge actrices rond de tien jaar van Almere Theaterschool die op wisselende avonden gaan mee spelen. “Zij zijn de generatie die oog in oog komt te staan met de gevolgen van de klimaatcrisis. Het is voor 5 voor 12, de natuur gaat naar de knoppen en we hebben nog steeds geen goede oplossing”, vindt Marianne Seine.

Naast de samenwerking met jonge actrices gaat Vis à Vis ook voor het eerst in zee met een grote groep van 84 figuranten uit Almere en omgeving. Elke voorstelling spelen er twintig figuranten mee die ‘de zwerm’ vormen. De zwerm is aanvankelijk een blije groep toeristen die het tiptop voor elkaar hebben en op pad gaan naar een nieuwe reisbestemming. Ze stranden, verzanden en de vakantiepret vergaat. Zullen ze ooit hun bestemming bereiken?

Het eigentijdse sprookje gaat over volwassen worden in een wereld die sneller verandert dan jijzelf. Poppy leert om je kracht te kennen als mens en spiegelt pijnlijk herkenbaar struisvogelgedrag. In dit visuele spektakel geeft de fantasie van een jonge generatie uitzicht op een hoopvolle toekomst.

Poppy is te zien vanaf 24 mei t/m 31 juli. De première is op 21 juni.

FOTO:©Robin van der Spek

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.