Vietnam, als er niets anders meer rest dan vluchten

Vietnam, als er niets anders meer rest dan vluchten

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen maandag 27 januari was de première van de musical Vietnam in theater het Park in Hoorn.

Een musical die zowel het heden als het verleden is. Iedereen is wel bekend met de gruwelijke oorlog in Vietnam. Mensen vluchtten toen massaal, op zoek naar een betere wereld. Zelfs anno 2020 vluchten mensen weg uit Vietnam, nu niet in bootjes, maar in vrachtwagens, waarin de omstandigheden zeker niet beter zijn dan in de zelf gemaakte boten. Dit alles in de hoop op een betere toekomst.

Het verhaal:

Tien jaar na het vertrek van de Amerikanen in 1975 bepalen onderdrukking en vernedering de orde van de dag in communistisch Vietnam. Daarom besluit de vader van Minh Vu een boot te bouwen en met zijn vrouw en negen kinderen het land te verlaten. Dagenlang, met te weinig water en voedsel, dobberen ze rond, tot een Nederlands koopvaardijschip ze in het vizier krijgt. Een schip dat als uitdrukkelijke opdracht heeft om geen bootvluchtelingen mee te nemen

Wat deze voorstelling zo bijzonder maakt, is dat er gekozen is om het verhaal met maar vier acteurs te spelen, in een minimale setting. Hierdoor kan het verhaal puur en integer verteld worden.

We schakelen tussen het heden en verleden, hierdoor kan je geen seconde je aandacht laten verslappen. Op subtiele wijze veranderen de spelers van personage. David van den Tempel als Freek en Robin van den Heuvel als Margot pakken je met hun zang en hun fantastische acteerspel, zodat het verhaal nog beter bij je binnen komt. Charlotte Ha als Lien en Anne Fleur De Pré doen niets onder voor de volwassen spelers. Charlotte weet Lien perfect neer te zetten en ze voelt duidelijk een klik met haar personage. Anne Fleur is de komische noot in het verhaal. Dit heb je zeer zeker nodig in dit toch wel beladen verhaal. Anne Fleur speelt heel natuurlijk en bruist van het podium af.

Dit is een verhaal wat verteld MOET worden. Zodat we eindelijk eens iets gaan leren uit het verleden. Helaas zijn we vaak nog erg blind voor wat ons zogenaamd niets aangaat. Dick van den Heuvel heeft de essentie van het verhaal heel duidelijk neergezet. Met exact de goede woorden en met gevoel voor detail.

Ik zou zeggen ga dit zien en leer.

Voor meer informatie: https://www.impactentertainment.nl/voorstelling/1920-vietnam

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.