Viering van de componist tijdens derde editie New Music Conference

Viering van de componist tijdens derde editie New Music Conference

Vrijdag 12 november – Verkadefabriek ‘s-Hertogenbosch & online
De nieuwe gecomponeerde muziek stond centraal tijdens de derde editie van New Music Conference, die vandaag plaatsvond in vijf zalen in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Op initiatief van Buma Cultuur en festival November Music kwamen 120 componisten, programmeurs, muziekuitgevers en andere professionals uit binnen- en buitenland samen om stil te staan bij actuele ontwikkelingen in de Nieuwe Muziek. De Buma Classical Award werd uitgereikt aan componist en arrangeur Toek Numan. Daarnaast sprak Martin Fondse over zijn nieuwe rol als Componist des Vaderlands.

Een stad in de ban van carnaval, festival November Music vol op stoom en rondzingende berichten over een mogelijke nieuwe lockdown: het voelde aanvankelijk onwerkelijk om samen met vakgenoten bijeen te zijn en voor het eerst sinds 2019 weer offline van gedachten te wisselen. Toch hadden veel professionals uit de wereld van de Nieuwe Muziek (hedendaags klassiek, experimentele muziek, geluidskunst, inclusief de crossovers met jazz en world) de weg naar New Music Conference in ‘s-Hertogenbosch weten te vinden. Een livestream maakte het bovendien mogelijk om gedurende de dag een vijftal programmaonderdelen online te volgen.

De variatie in panels en presentaties was groot. Rebecca Saunders en Michel van der Aa, beiden prominent aanwezig in de programmering van November Music, openden de conferentie met een tweegesprek. Martin Fondse en Calliope Tsoupaki, respectievelijk de nieuwbenoemde en de scheidende Componist des Vaderlands, belichtten het belang van deze functie in het Nederlandse cultuurlandschap. Buma/Stemra CEO Bernard Kobes reikte de Buma Classical Award uit aan Toek Numan (Schagen 1971). Numan schrijft sinds 1996 zeer uiteenlopend werk voor gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse ensembles. Daarnaast arrangeert hij bekend en minder bekend klassiek werk voor muziektheater- en (grootse) kindervoorstellingen.

Overige onderwerpen tijdens New Music Conference waren o.a. het promotionele platform New Music NOW; de verstrengeling van natuur en cultuur in de gesprekken die journalist Joep Christenhusz voerde onder de noemer Sonic Entanglements; componeren voor een stad of een andere locatie (met de Brabantse stadscomponisten Angela de Weijer, Bart de Vrees en plattelandscomponist Piet-Jan van Rossum); inclusie binnen de festivalwereld van de Nieuwe Muziek (een panel onder auspiciën van Sounds Now, een netwerk van Europese muziekfestivals en culturele centra).

De rol van de muziekuitgever kwam aan bod, evenals het juist managen van muziekrechten. Netwerkgesprekken vonden plaats in de wandelgangen en tijdens een speciaal opgezette lunchmeeting. Aandacht voor nieuw compositietalent van de Nederlandse opleidingen was er tijdens de New Composers Pitch. Zes studenten compositie aan Nederlandse conservatoria pitchten hun muziek aan een internationale jury. Zij kozen Alice Yeung (Koninklijk Conservatorium Den Haag) als meest veelbelovend talent, waarmee zij een première van een van haar werken tijdens November Music 2022 in de wacht sleepte.

Volgend jaar zal New Music Conference plaatsvinden op vrijdag 11 november 2022.

New Music Conference is een initiatief van Buma in samenwerking met November Music.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.