Vertrouwde Scrooge in een nieuw, goed passend jasje

Vertrouwde Scrooge in een nieuw, goed passend jasje

Recensie: Jessica Uijttewaal

In een volledig gevulde zaal in het Theaterhotel in Almelo ging afgelopen zondag, 23 december, de musical Scrooge in première. Het verhaal van Dickens komt hier opnieuw tot leven in een bewerking van Laurens ten Den. Producent Gerard Cornelisse heeft de laatste jaren vaker met hem samengewerkt, zoals bij Het Verzet Kraakt en dit jaar nog bij Theaterspektakel Stork! Een andere bekende in deze samenwerking is Jasper Verheugd, de regisseur.Wat ook herkenbaar en van toegevoegde waarde is, is dat regionaal talent op het toneel staat samen met professionele acteurs. In dit geval niet alleen volwassenen, maar ook kinderen.

Eerder waren we aanwezig bij één van de eerste scriptlezingen. De volledige cast was hierbij aanwezig,voor de kinderen was het de eerste scriptlezing. De kwaliteit van Jasper Verheugd kwam hier direct naar voren. Hij weet precies hoe hij de kinderen aan moet sturen en tips kan geven. In korte tijd weet hij uit de kinderen te halen wat erin zit. Ze staan dan ook op het toneel alsof ze nooit iets anders doen. Met een zekerheid waar sommige volwassenen jaloers op zouden zijn. Het is ook meer dan terecht dat ze daar zo zeker staan, want ze spelen en zingen uitstekend. Een absolute waardevolle toevoeging aan deze voorstelling.

In de titelrol zien we Finn Poncin. Perfect gecast, niet alleen qua acteren, maar zijn stem is precies zoals je die bij Scrooge verwacht.Zowel zijn stem als zijn performance gaan mee in het verhaal en de transformatie die Scrooge doormaakt. Niels Gooijer en Rein Hofman vullen het professionele deel van de cast aan. Zowel Niels als Rein spelen meerdere rollen. Niels zien we vooral als Fred, de arme, maar optimistische neef van Scrooge, die hem ieder jaar opnieuw uitnodigt voor het Kerstdiner. Rein speelt de werknemer van Scrooge, Bob Cratchit. Zijn gezin speelt een grote rol in de voorstelling, waar met name kleine Timmy de show steelt. Verder mag Rein in de rol kruipen van de geest van Jacob Marley, voormalig zakenpartner en beste vriend van Scrooge. Vooral in deze rol komt de komische timing die Rein van nature heeft mooi van pas. Hij weet deze goed toe te passen zonder dat het serieuze deel van het personage eronder lijdt.
Naast deze professionals staan er, zoals gezegd, ook nog een aantal regionale talenten op het toneel. Een mooie samenwerking die staat als een huis. Iedereen komt volledig tot zijn recht.

Over het decor is ook goed nagedacht. Op een mooie wijze verandert het decor van het kantoor van Scrooge via zijn voordeur, naar zijn slaapkamer. Heel ingenieus bedacht en mooi tot uitwerking gebracht.Alles bij elkaar een mooie, leuke voorstelling voor het hele gezin.Volledig terecht ook dat er nog twee voorstellingen aan de eerder geplande drie zijn toegevoegd. U kunt nu ook op 28 en 29 december nog gaan genieten van deze voorstelling in het Theaterhotel.

Scrooge; een onmeunig leuke voorstelling, een absolute aanrader voor de Kerstperiode!

FOTO: Willem van Walderveen

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.