VERHAAL VAN MYN DROEVIG LEEVEN

VERHAAL VAN MYN DROEVIG LEEVEN

Actrice en theatermaker Marlies Heuer en componist/cellist Jan Kuijken slaan opnieuw de handen ineen. Eerder maakten zij o.a. de voorstellingen Szymborska en Uit de Tijd vallen. Nu maken zij een duet voor Marlies en Indra Cauwels in woord en beeld. Een duet naar het verhaal van de 18e-eeuwse Maria De Neufville. De voorstelling gaat op 7 februari in première in de Toneelschuur in Haarlem en is door het land te zien tot en met 12 maart.

Een sterke, zelfstandige vrouw die ondanks tegenslag overleeft zonder hulp van buitenaf en altijd op zoek is naar een steeds stillere plek om te aarden. In Verhaal van myn droevig leeven tekende Maria De Neufville (1699-1779) in vogelvlucht haar leven op, zonder sentimenteel te worden. Zij overleefde al haar dierbaren en eindigde eenzaam  op het landgoed Amstelwind aan de Amstel. Daar schreef ze haar levensverhaal en zij stierf op 80 jarige leeftijd. Haar laatste zin heeft ze niet kunnen afmaken..

De taal van De Neufville is als muziek, zonder interpunctie, zonder literaire aspiraties. Dit vormt de basis voor het samengaan van muziek, woord, beeld en dans tot één poëtisch geheel.

Marlies Heuer is een veelzijdig actrice en theatermaakster met een geheel eigen signatuur. In 1998 won zij de Theo d’Or voor haar rol als Hedda Gabler in het gelijknamige stuk van Ibsen, bij theatergroep Carrousel. De afgelopen jaren speelde ze onder andere bij Toneelgroep Amsterdam, Carver, het Ro Theater, het Onafhankelijk Toneel en Toneelhuis Antwerpen. In 2012 kreeg Marlies opnieuw de Theo d’Or, ditmaal voor haar rol in Am Ziel van Toneelschuur Producties. Ze is tevens verbonden als docente aan de Theaterschool te Amsterdam.

Jan Kuijken, telg uit de beroemde Vlaamse muzikale familie, is een veelgevraagd componist en muzikant. Hij heeft een rijk oeuvre opgebouwd in het theater. Als componist is hij aangesloten bij Muziekhuis LOD te Gent. Hij werkte o.a. samen met Josse De Pauw en George Van Dam.

Indra Cauwels begon de mime opleiding in 2009 en werd datzelfde jaar gecast voor een rol in de Telefilm Overmorgen van Natasja André de la Porte. Verder werkte zij tijdens en na haar studie met onder andere Marlies Heuer, Davy Pieters en Orkater.

Verhaal van myn droevig leeven is een voorstelling van Rudolphi Producties, de artistieke thuishaven voor zelfstandige theatermakers en pas afgestudeerd theatertalent. Rudolphi Producties kiest voor makers met een voorliefde voor theater dat dicht op de huid van de samenleving zit. Theater dat verbaast, ontroert, schuurt en verrast. Makers die werken onder de vleugels van Rudolphi Producties zijn o.a. Marlies Heuer, Jette Derlagen, Bodil de la Parra, Waal en Wind (Eva Marie de Waal en Sophie van Winden), Magne van den Berg, René van ’t Hof en Stephanie Louwrier.

Concept: Marlies Heuer, Jan Kuijken

Compositie en muziek: Jan Kuijken

Spel: Marlies Heuer, Indra Cauwels

Artistiek advies: Marc Vanrunxt

Vormgeving en kostuums: Bernadette Corstens, Dik Boutkan

Lichtontwerp: Gé Wegman

Techniek: Meijnard Scheers

Productie: ProductieCollectief – Janneke den Engelsen

Marketing: Lisette Brouwer

Zakelijk leiding: Karin van den Berg

Grafische vormgeving: Mieke Struik

Organisatie: Theaterzaken Via Rudolphi

Met dank aan: Toneelschuur

Tekst: Het levensverhaal van Maria de Neufville, editie Tony Lindijer, Uitgeverij Verloren

beeld: Mieke Struik.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.