Veelgeprezen voorstelling Laura H. keert terug naar de theaters

Veelgeprezen voorstelling Laura H. keert terug naar de theaters

Toen in 2019 de voorstelling Laura H. aangekondigd werd door Thomas Rueb ontstond een verhitte discussie die niemand ongemoeid liet. Deze discussie leek niet gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen. De voorstelling werd veelvuldig besproken en ontving een sterrenregen in de landelijke kranten. ‘Is de dader, slachtoffer, leugenaar? Het is ingewikkeld, willen de makers van Laura H. maar zeggen’, schreef De Volkskrant. Na twee jaar keert de voorstelling eindelijk terug naar de grote zalen, met Selin Akkulak als Laura H. en Tim Olivier Somer in de rol van Thomas Rueb.

Toen in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Rueb verkocht meer dan 20.000 exemplaren van zijn boek.

Laura H. ging in 2020 in première en speelde in 2021 op het Nederlands Theater Festival. Wegens de lockdown heeft deze voorstelling maar weinig theaters gezien, maar nu keert deze eindelijk terug naar de theaters en krijgt iedereen de gelegenheid om te komen kijken. De eerste speelbeurt is 6 april in het Stadstheater Arnhem. De voorstelling is t/m 28 mei te zien in theaters in het hele land. Meer info op oostpool.nl.

FOTO:©Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.