Veelbelovend muzikaal voorproefje van 40-45

Veelbelovend muzikaal voorproefje van 40-45

De première van de musical 40-45 staat pas op de agenda voor 7 oktober 2018, maar de voorbereidingen zijn allang in gang gezet. Zo mochten we vandaag vast drie nummers uit deze musical horen. De voorstelling speelt zich af rond twee broers, Staf en Louis Segers. Met een jaar verschil geboren net na de Eerste Wereldoorlog. Ze groeien op in een fijn, warm gezin en hun band lijkt onbreekbaar. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en dit heeft flinke gevolgen voor beide broers en hun onderlinge relatie.

Will Tura en Steve Willaert tekenen voor de muziek in dit musical-spektakel van Studio 100. Zo’n 32 jaar geleden besloot Steve een cassettebandje op te sturen naar Will Tura, die was onder de indruk van de sfeer van zijn arrangementen en sindsdien werken de heren al samen. Nu werken zij dus samen aan dit project. Ondertussen is de muziek zo goed als klaar. Alle nummers zijn in principe af, maar het blijft een project in ontwikkeling, dus ze zullen er nog mee bezig blijven. Om de sfeer van de nummers goed terug te kunnen horen met tekst, zingt Will Tura de nummers zelf in in de studio. Hiervan kregen we het nummer ‘Er komt een dag’ te horen. In de voorstelling zal dit nummer gezongen worden door Louis, één van de broers, gespeeld door Jonas van Geel.

De rol van de andere broer, Staf, zal ingevuld worden door Jelle Cleymans. Jelle was deze ochtend aanwezig en liet ons, begeleid door Steve Willaert op de piano, het nummer ‘Alles gebroken’ horen. Een zeer krachtig nummer, prachtig uitgevoerd door Jelle. Hij vertelt dat hij, toen hij het nummer voor het eerst hoorde, er al direct naar uit zag om dit te mogen gaan zingen. Hij laat weten dat de tekst, geschreven door Allard Blom, zo goed is geschreven dat hij er als acteur ook veel in kan leggen. Hij kijkt er dan ook erg naar uit om te beginnen met de repetities.

Voor zo’n groot musical-spektakel is ook de juiste regisseur nodig, Frank van Laecke zal voor 40-45 de regie voor zijn rekening nemen. Na Daens en 14-18 mag hij ook nu weer bezig zijn met dit grote project van Studio 100. Al drie jaar is hij bezig met de ontwikkeling van deze voorstelling. Dat deze voorstelling hem aan het hart gaat is te merken aan de manier waarop hij erover verteld. Hij is dankbaar dat Studio 100 hem wederom deze kans biedt, maar als je ziet en hoort hoe gedreven deze man met zijn werk bezig is, is dit ook zeer terecht. Samen met tekstschrijver Allard Blom werkt hij aan het script, dat tot de première in zicht is bijgeschaafd zal worden tot het helemaal juist is.

Tenslotte zien en horen we een deel van het ensemble, zij brengen een nummer dat symbool staat voor de rode draad in de voorstelling: Het Verzet. Nu de audities afgerond zijn zal het ensemble nog verder aangevuld worden, maar ook met een deel hiervan is dit al een sterk nummer. De samenzang was erg mooi en niet onbelangrijk, de tekst is goed verstaanbaar.

Het project begint steeds meer vorm te krijgen. De cast is rond, de muziek en het script zijn grotendeels klaar en de betrokkenen kunnen eigenlijk niet wachten om te beginnen met de repetities. Waar er eerder nog wat onduidelijkheid was over de locatie, meldt Gert Verhulst dat ook hier goede ontwikkelingen in gaande zijn. Hij hoopt over niet al te lange tijd de definitieve locatie bekend te kunnen maken. Dit zal een locatie zijn die niet alleen voldoende ruimte heeft om deze voorstelling te kunnen brengen, maar die ook goed bereikbaar is voor het publiek dat 40-45 zal bezoeken.
In de drie nummers die we gehoord hebben is de sfeer van de voorstelling al goed te horen. De liedjes op zich roepen al heel mooi emotie op, dat beloofd wat als ze straks te horen zijn in het gehele verhaal. Losstaand maken de nummers die we hoorden al indruk, zodra de creatives hiermee aan de slag gaan met de cast gaat dit ongetwijfeld nog indrukwekkender worden. 40-45 beloofd een mooie voorstelling te worden die iedereen gaat willen zien. U kunt al tickets bestellen, 35.000 mensen gingen u al voor. Voor tickets en meer informatie kunt u terecht op www.40-45.live.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.