VEEL ENTHOUSIASME VOOR EERSTE EDITIE NEDERLANDSE VIOOLDAG VAN NEDERLANDS VIOOLCONCOURS ALS START VIOOLSEIZOEN

VEEL ENTHOUSIASME VOOR EERSTE EDITIE NEDERLANDSE VIOOLDAG VAN NEDERLANDS VIOOLCONCOURS ALS START VIOOLSEIZOEN

Het vioolseizoen is op zondag 24 september van start gegaan met de eerste Nederlandse Viooldag in het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Een grote groep jong viooltalent nam deel aan de masterclasses van (inter)nationale topviolisten als Philippe Graffin, Vera Beths en Peter Brunt of volgden workshops van Oene van Geel, Diamanda Dramm en Tiziana Pintus. Er werd ook vooruitgekeken naar het lustrumconcert 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back op zaterdag 21 oktober (Concertgebouw, Amsterdam) en de Nederlandse Vioolconcoursen in januari 2018. Vanaf 4 januari zullen de voorrondes van de verschillende categorieën plaatsvinden en op zaterdag 20 januari worden de concoursen afgesloten met een spannende finaledag in TivoliVredenburg in Utrecht.

De Nederlandse Viooldag – 24 september 2017 – Den Haag

Op zondag 24 september 2017 vond in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voor het eerst de Nederlandse Viooldag plaats. Tijdens deze dag kon men deelnemen aan masterclasses en workshops, was er een kindervoorstelling over Mozart en een vioolmarkt met vioolbouwers. Ook waren de opdrachtcomponisten aanwezig om hun opdrachtcomposities voor de Nederlandse Vioolconcoursen 2018 toe te lichten en presenteerde het Nationaal Muziekinstrumentenfonds hun speciale collectie violen die men ter plekke mocht uitproberen.

Ruim 150 belangstellenden genieten van eerste editie Nederlandse Viooldag 2017

Er waren workshops van o.a. Jan Willem de Vriend, Oene van Geel, Tiziana Pintus, Diamanda Dramm, masterclasses door Philippe Graffin (18-26 jaar), Vera Beths (14-17 jaar) en Peter Brunt (10-14 jaar). Er was een Luisterquiz en publiek kon verschillende instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) uitproberen. Grote belangstelling was er voor de kindervoorstelling ‘De kleine Mozart’ door Marieke de Bruijn met haar strijkkwartet en de tangoband van Santiago Cimadevilla. Ook was schrijver Cees van den Berg van kinderboek “Lotje Later” aanwezig. Tijdens de dag werd er ook vooruitgeblikt naar de Nederlandse Vioolconcoursen in januari 2018.

Lustrumconcert Nederlands Vioolconcours – 50 jaar Oskar Back

Op zaterdag 21 oktober vindt het Lustrumconcert van het Nederlands Vioolconcours plaats: 50 jaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Tijdens het concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw spelen vijf bijzondere prijswinnaars. Sluitstuk deze avond is een bijzonder duet van Vera Beths, die in 1969 de tweede editie won, en hét grote viooltalent Noa Wildschut (16 jaar, winnaar in de categorie Iordens in 2012). Daarnaast diverse topstukken uit de viooliteratuur, gespeeld door andere grote prijswinnaars als Simone Lamsma, Rosanne Philippens en Daniel Rowland. Ook zal Emma Rhebergen (deelnemer editie Oskar Back 2016) samen met danseres Vera Goetzee haar bijzondere performance laten zien. Tickets: http://www.nederlandsvioolconcours.nl/agenda/

Nederlands Vioolconcours – 4 tot en met 20 januari 2018 – Utrecht

Van 4 tot en met 20 januari 2018 vindt het Nederlands Vioolconcours plaats, in de categorieën Oskar Back, Davina van Wely, Iordens en Showcase. Viooltalenten van 6 t/m 26 jaar strijden om de felbegeerde prijzen van de vioolconcoursen. De finale is op zaterdag 20 januari in TivoliVredenburg. Voorrondes in de HKU en het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Utrecht. De concoursen geven jonge violisten de kans om te excelleren en op die manier anderen te inspireren.

Tickets: http://www.nederlandsvioolconcours.nl/agenda/

Voor meer informatie en kaartverkoop zie:

http://www.nederlandsvioolconcours.nl

FOTO: ©Annelies-van-der-Vegt

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.