In 1996 vindt filmmaker Wim van der Aar op het Waterlooplein een tas vol geluidsbanden. Het zijn telefoonopnames van Guido van Waveren, de jongste telg van de rijke ondernemersfamilie Van Waveren uit Heemstede. Op basis van deze tapes en interviews met familie en vrienden van Guido maakte Van der Aar de indrukwekkende documentaire ‘De Van Waveren Tapes’ en ontrafelde hij een deel van de geschiedenis van deze excentrieke familie die onder meer de Keukenhof oprichtte.
De familiegeschiedenis inspireerde regisseur Alize Zandwijk tot het maken van de voorstelling Van Waveren. Een fictieve maar op waargebeurde verhalen gebaseerde familiekroniek in het licht van honderd jaar Nederlandse geschiedenis, waarin verraad, gekte, grootheidswaanzin, genialiteit en onmacht het familiekapitaal van een vermogende en invloedrijke familie voorgoed laten verdampen. Met topacteurs Jack Wouterse, Nasrdin Dchar, Fania Sorel e.a. In regie van Alize Zandwijk. Te zien van 25 september t/m 29 november 2015 in de Nederlandse theaters.
Het verhaal
Het is 1930 als de rijke bollenteler Theodoor van Waveren zijn testament opmaakt. Als een Koning Lear richt hij zich tot zijn vier zoons en verdeelt hij zijn gigantische bollenimperium, dat zich uitstrekt van Heemstede tot in de uithoeken van Rusland en de Verenigde Staten. Het is het begin van de dramatische familiegeschiedenis van de vermogende en geniale Hollandse ondernemersfamilie Van Waveren waarin verraad, gekte, grootheidswaanzin, genialiteit en onmacht het familiekapitaal voorgoed laten verdampen. Het ondernemen wordt de zoons opgedrongen, het verraad en de frustratie komen in het kielzog mee.
Het bezit is zowel bevrijding als vloek. Zoon Erlo vertrekt als ondernemer naar de Verenigde Staten, maar het ondernemen frustreert hem. Hij duikt in de wereld van Carl GustavJung en ervaart de ene hergeboorte na de andere. Frank gaat naar Duitsland en trouwt een Joodse vrouw. Tom richt de Keukenhof op. En Tup is een geniale geest, die de ene uitvinding na de andere doet, maar nooit octrooi aanvraagt. Hij trouwt een excentrieke vrouw die hun zoon Guido als redder van de mensheid ziet.
Deze voorstelling is de allerlaatste grote zaal-voorstelling van Alize Zandwijk bij het Ro Theater.
met Nasrdin Dchar, Herman Gilis, Sanne den Hartogh, Guido Pollemans, Sylvia Poorta, Fania Sorel, Maartje Teussink en Jack Wouterse
tekst Rik van den Bos en Don Duyns
muziek Maartje Teussink
regie Alize Zandwijk
dramaturgie Liet Lenshoek
research en filmmaker Wim van der Aar
decorontwerp Thomas Rupert
kostuumontwerp Inge Büscher
lichtontwerp Casper Leemhuis
ontwerp kap en grime Cynthia van der Linden
FOTO: Rene Castelijn