Van de koele meren des doods; raakt je in het hart

Van de koele meren des doods; raakt je in het hart

Recensie: Mieke van der Raay 

Afgelopen zaterdagavond 13 oktober, was de première van ‘Van De Koele Meren Des Doods’ in de schouwburg van Den Haag.

Al reeds in 1900 schreef Frederik van Eeden de prachtige roman ‘Van de koele meren des doods’. Het werd zijn meest gelezen boek en is een echte klassieker uit de Nederlandse literatuur.

Het stuk gaat over Hedwig Marga de Fontayne; een jonge, gevoelige en intelligente vrouw uit een aristocratisch milieu, die maar één ding wilt: liefde. Al op jonge leeftijd wordt ze ernstig ziek, dit overleeft ze maar amper. Vlak daarna overlijdt haar moeder en staat haar hele leven op zijn kop, want nu is zij degene die voor haar vader moet zorgen, die het ook niet makkelijk heeft met het overlijden van zijn vrouw. Elke dag gaat Hedwig naar het graf van haar moeder, hier ontmoet ze de jonge aantrekkelijke schilder Johan, die opslag verliefd is op Hedwig, maar kan Hedwig zijn liefde wel beantwoorden? Johan is immers maar een kunstschilder en van arme afkomst. Om alle ellende te ontlopen gaat ze naar familie, waar ze de aantrekkelijke Henri ontmoet, die ook opslag verliefd op haar is, het probleem is nu dan wel dat Henri haar neef is. Wederom vlucht ze en ontmoet ze Gerard, een man die haar adoreert, haar alles geeft wat haar hartje begeert, maar niet zijn huwelijkse plichten wil voldoen in het bed. Dat steekt Hedwig, want ze wil zo graag een kindje. Bij toeval ontmoet ze Henri weer, waarmee ze wegloopt en snel gaat haar grootste droom in vervulling; ze is zwanger. Maar de relatie met Henri is ook niet meer zo best. Als ze moet bevallen, is ze dan ook alleen thuis en het het kindje overlijdt.

Het boek lees je al in één adem uit, maar bij deze voorstelling zit je letterlijk op het puntje van je stoel met ingehouden adem te kijken en waan je je gewoon in het leven van Hedwig, je vergeet even dat je in het theater zit. Hanne Arendzen speelt niet Hedwig, maar ze is het gewoon vanaf het eerste moment, ze ontroert en speelt met zoveel emotie, dat je alleen maar veel respect voor deze actrice kan hebben. Ze weet je bij de strot te pakken, of ze nu de jonge Hedwig speelt of de al wat oudere – ze blijft geloofwaardig.

Het decor is simpel gehouden, wat perfect past bij deze voorstelling. 

De voorstelling is een MUST SEE voor elke theaterliefhebber, een pareltje om naar te kijken. Het is dat we maar vijf harten mogen geven, maar het liefst had ik er veel meer bij gezet. 

 

Tekst: Frederik van Eeden

Bewerking en regie: Ger Thijs

Spel:
– Hanne Arendzen als Hedwig
– Willem Voogd als Johan
– Reinier Bulder als vader/dokter
– Vincent Croiset als Henri
– Tijn Docter als Gerard/ dokter
– Ella van Drumpt als zuster Paula
– Marliz van Til als huishoudster/Janet

Meer informatie: www.hummelinckstuurman.nl

FOTO: Ben van Duin

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.