Vaderschap ook voor René van Meurs dankbaar onderwerp.

Vaderschap ook voor René van Meurs dankbaar onderwerp.

Recensie: Jessica Uijttewaal

Diligentia in Den Haag was afgelopen vrijdag, 30 september 2022, helemaal voor René van Meurs, hij beleefde hier de première van zijn voorstelling ‘2636’. Er is sinds zijn vorige voorstelling nogal wat veranderd in zijn leven. Niet alleen heeft hij nu een vriendin, hij is ook vader geworden van een zoon. Hij neemt ons deze avond mee naar het kersverse vaderschap, maar vooral ook de aanloop daar naar toe. Van het halen van de zwangerschapstest bij een Franse apotheek en de twintigwekenecho tot het besef dat je ineens verantwoordelijk bent voor een ander leven. Of zoals hij zelf zegt: “Ik heb voor het eerst in het leven echt iets te verliezen en ik weet nog niet wie ik moet zijn om dat te kunnen beschermen.”
Hij kijkt niet alleen naar hoe hij als vader is en zal zijn, maar ook naar de relatie met zijn eigen vader. De titel ‘2636’ verwijst dan ook mooi naar zijn thuisbasis, de postcode van zijn ouderlijk huis in Schipluiden. Met zijn vader is hij, voor de geboorte van zijn zoon, nog op ‘mannenweekend’ geweest naar Schotland. Dit zorgt voor een mooie rode draad deze avond en René brengt het verhaal zo dat je de Schotse bossen inclusief rivier zo voor je ziet.
Over vader-zoonrelaties is in de loop der tijd al veel gezegd, evenals over het ouderschap, dus het is wel de kunst om er een originele draai aan te geven. Dat lukt René van Meurs zeker. Het is zijn eigen verhaal en tegelijk heerlijk herkenbaar. In meerdere families zullen tijdens verjaardagen weleens gesprekken over kindernamen gevoerd worden, maar uiteraard met minder gevatte opmerkingen dan: “Ik zie op een kinderverjaardag meer dieren dan tijdens een dagje Blijdorp; Wolf, Beer, Vlinder”.

‘2636’ is een heerlijk avondje theater; lachen om de belevenissen van een ander, terwijl het ook herkenbaar is. René van Meurs neemt je op een komische manier mee in zijn gezinsleven en de mooie en tegelijk onzekere zaken van het vaderschap. Na dit programma hebben we al een beetje een idee wat voor vader hij wel, maar vooral ook niet, wil worden, dus de komende programma’s komen we er vast achter hoe dat in de praktijk uit gaat pakken. We kijken er vast naar uit.
Maar voorlopig speelt hij eerst nog deze voorstelling. ‘2636’ is nog te zien tot juni 2023 in verschillende theaters. Meer informatie vindt u op www.renevanmeurs.nl

FOTO:©Kian Lem

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.