Utrechts programma Theater Na de Dam

Dit jaar slaan opnieuw theatermakers en podia de handen ineen om een nieuwe betekenis te geven aan Nationale Dodenherdenking op 4 mei, met Theater Na de Dam. Het programma in Utrecht wordt vormgegeven door Stadsschouwburg Utrecht, DOX, Het Filiaal theatermakers, Het Huis Utrecht (Eva van Manen), Stut Theater en Theater Utrecht. Net als voorgaande jaren zetten zij zich belangeloos in om met bijzondere muzikale en theatrale initiatieven en verhalen van Utrechters van jong tot oud samen stil te staan bij deze dag. Publiek kan eerst naar de gezamenlijke herdenking in de Stadsschouwburg van 19.45-20.15 uur (gratis entree) en vervolgens kiezen voor één van de voorstellingen die avond.

Theater Utrecht: lezing nieuwe toneeltekst Arnon Grunberg
Bestsellerschrijver Arnon Grunberg schreef een nieuwe toneeltekst die alle landelijke stadsgezelschappen op 4 mei om 21.00 uur tegelijkertijd presenteren: De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag. Een tragikomedie over een holocaust overlevende in het #metoo tijdperk. Acteurs van Theater Utrecht verzorgen deze lezing in Utrecht.
21.00 uur Stadsschouwburg Utrecht – entree 7,50 euro
 
Het Huis Utrecht / Eva van Manen – voorstelling met muziek en tekst
Zangeres, liedschrijver en muzikant Eva van Manen kijkt via haar werk naar de wereld om ons heen. Sinds Eva zich kan herinneren wordt de Tweede Wereldoorlog gebruikt als een voorbeeld van wat de mensheid nooit meer zou moeten doen. “Dit nooit meer, nooit meer oorlog”. In deze korte voorstelling zingt en vertelt Eva over hoe die lessen zich tot het huidige politieke klimaat verhouden.
20.25 uur – Stadsschouwburg Utrecht – entree gratis
 
BEATS PER MINUTE – jongerenvoorstelling
15 Jongeren uit Utrecht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Alexa Hakkenbrak in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen de basis van de muzikale theaterperformance BEATS PER MINUTE. Met opzwepende beats, rituele ritmes en scherpe teksten. BEATS PER MINUTE is een samenwerking tussen Theater Utrecht, DOX en Stadsschouwburg Utrecht. 
20.30 uur – Stadsschouwburg Utrecht – entree 5 euro
 
Het Filiaal theatermakers – Toen mijn vader een struik werd
Toen mijn vader een struik werd is geïnspireerd op het bekroonde boek van Joke van Leeuwen. Haar indrukwekkende verhaal wordt verteld met spel, muziek en liedjes, soms speels en komisch, dan weer ingetogen en ontroerend. ‘Een levensechte vluchtvoorstelling met lichtvoetige zwaarte.’ de Volkskrant ****
21.00 uur – Transformatorhuis (Tractieweg, Utrecht) – entree 7,50 euro

Stut Theater – theatrale route Over vechters
Stut Theater organiseert een theatrale wandeling door Overvecht waarin ze de oorlog herdenken, de wijk opnieuw leren kennen en een verbinding maken met hedendaagse vluchtverhalen. Negen jongeren interviewden ouderen die de oorlog in Utrecht hebben meegemaakt en lieten zich inspireren door deze verhalen.  
4 mei 19.30 uur / 5 mei 12.30 uur start ZIMIHC theater Stefanus – entree 10 euro

Over Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om de herdenking van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig door het land meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog; van jongerenprojecten in straten en buurten in de provincie tot aan de grootste zalen zoals Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.
 
Bekijk het volledige Utrechtse programma op http://www.theaternadedam.nl/voorstellingen/volledige-programma/utrecht-volledige-programma/

Copyright © 2018 Het Filiaal theatermakers,©Anna van Kooij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.