Urgentie voor het vieren van diversiteit voelbaarder dan ooit.
What You See Festival viert de schoonheid van diversiteit en alle vormen van zijn. Het is het eerste internationale kunstenfestival in Nederland over gender en identiteit, dat mede dankzij een crowdfunding werd gerealiseerd. Op 31 oktober j.l., drie weken voor aanvang van het festival, werd het festival door Facebook het zwijgen opgelegd.

De Facebook-pagina van het festival is vanaf afgelopen woensdagochtend geblokkeerd en niet meer toegankelijk voor communicatie met het publiek. Schijnbaar worden onderwerpen als seksualiteit en gender nog altijd als provocatief ervaren. Het bestaan van een festival als What You See is dan ook niet evident als je kijkt naar de wereldwijde tegenwerking op het vlak van emancipatie die vrouwen en leden van de LHBTQIA+ community moeten verduren. Denk bijvoorbeeld aan de plannen van Amerika om wettelijk vast te leggen dat mensen niet van geslacht mogen veranderen, de druk van de Poolse regering op scholen om te stoppen met activiteiten ter bevordering van de acceptatie van LHBTQIA+-ers, de wens van Hongarije om de studie Gender Studies af te schaffen en de recentelijke verkiezing van de homo- en vrouwvijandige Bolsonaro in Brazilië. Om over de illegale detentiecentra voor homoseksuelen in Tsjetsjenië nog maar niet te spreken.

En ook in Nederland is de vrijheid van meningsuiting en zelfexpressie niet meer vanzelfsprekend. Discriminatie van onder andere transgenders is de laatste jaren toegenomen. En uit cijfers van het Global Gender Gap Report blijkt dat Nederland daalde van nummer 12 in 2006 naar nummer 32 in 2017 op de ranglijst van Genderongelijkheid. Geweld tegen de LHBTQIA+ community neemt toe en de #MeToo verhalen blijven komen.
 

“Als je in de wereld om je heen ziet dat de discriminatie van transgenders toeneemt in plaats van afneemt, vrouwen nog steeds moeten vechten voor gelijke behandeling en gelijke betaling en dat homo’s nog steeds in elkaar worden geslagen om wie ze zijn, dan kun je niet anders dan opstaan en je mond open doen. Kunst kan dan een cruciale rol spelen. Ons festival biedt met een divers programma een blik op een mogelijke nieuwe wereld.” —Vincent Wijlhuizen, algemeen & artistiek directeur.
 
Met dans, theater, beeldende kunst, film, feestjes, muziek en kritische gesprekken wordt tijdens What You See Festival de diversiteit gevierd van mensen, lichamen, liefdes en manieren van zijn. Huidige gendernormen worden opgerekt en aannames en clichés rond vrouwelijk- en mannelijkheid ondermijnd. What You See Festival vindt plaats van 23 t/m 25 november 2018 op diverse locaties in Utrecht. Voor het complete programma ga je naar whatyouseefestival.nl.

What You See Festival 2018 komt tot stand in coproductie met Theater Kikker en wordt financieel ondersteund door de Gemeente Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, het KfHeinfonds, Voordekunst en het Fentener van Vlissingen fonds. Met dank aan: Gender Bender Festival Bologna & Orlando Festival in Italië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.