Uniform: de kracht van dansen

Uniform: de kracht van dansen

Recensie: Mieke van der Raay

Dansperformance Uniform was in 2018 een groot succes op Oerol. Nu is de voorstelling opnieuw gemaakt en deze had afgelopen zaterdag 15 februari in Maaspodium zijn première.

Wat is de kracht van het collectief in dit tijdperk van individualisme en zelfontplooiing? Gefascineerd door het fenomeen volksdansen vraagt Nastaran Razawi Khorasani zich in deze dansperformance af hoe de huidige mens vorm en inhoud geeft aan gevoelens van saamhorigheid. Vier individuen doen een poging om hun eigen identiteit af te leggen en op te gaan in de massa. De alledaagse handelingen van de vier vloeien langzaam over in een volksdans. Lukt het hen zichzelf te vergeten?

Heel rustig komt Tijmen Teunissen de zaal in, kijkt even om zich heen en gaat op zijn gemakje met een grote bezem de zaal vegen. Hij blijft constant om zich heen kijken, met een slungelige blik. Even later komt Laurence Roothooft binnen, een tikje neurotisch, ze zoekt naar haar sleutels, telefoon, elke keer weer begint ze met zoeken. In haar ogen zie je paniek, over het kwijt zijn van spullen. Weer iets later komt een vermoeide man binnen: Art Srisayam. Hij kan amper op zijn benen staan, maar probeert toch door te zetten om te blijven bewegen. De laatste die binnenkomt is Nastaran Razawi Khorasani, zij kijkt naar de anderen met een nietszeggende blik. Ze bekijkt de anderen, maar je ziet niet echt wat ze denkt. Iedereen leeft in zijn of haar eigen wereld, maar af en toe bewegen ze tegelijk, doen ze dezelfde beweging. Vanaf dit moment beginnen ze gezamenlijk te bewegen en vloeien de bewegingen over in een intense, energieke dans. Langzaam zie je de dansers opgaan in de muziek en in elkaar. De dansers ontdoen zich van hun bovenkleding en dan hebben ze allen dezelfde folkloristische kleding aan. De totale overgave aan de groep is een feit. De choreografie heeft een oerkracht en lijkt het meest op volksdansen, maar dan iets meer van deze tijd. De muziek is intens en opzwepend. Je voelt de spanning opbouwen, in de muziek en de dans. Het tempo van de dans en muziek is heel hoog. Er zijn weinig of geen rustmomenten, maar de dansers blijven stralen, blijven lachen, gewoon omdat dit hoort bij het saamhorigheidsgevoel. Één van de dansers zet spiegels om de anderen heen, wat een massa effect geeft: het lijkt ineens of er een heleboel dansers op het podium staan die allemaal onderdeel zijn van het geheel.

Je kan niet anders dan met uiterste verbazing kijken naar deze dansvoorstelling. Alhoewel er niets gezegd wordt, versta je luid en duidelijk wat er bedoeld wordt. Het prikkelt je, zet je aan het denken. De muziek, de choreografie, maar vooral de dansers leveren een stukje vakmanschap af om u tegen te zeggen.

📆 Tournee: t/m 10 april
📍 Door heel Nederland.
💻 maastd.nl/uniform

Van: Nastaran Razawi Khorasani
Met: Nastaran Razawi Khorasani, Laurence Roothooft, Art Srisayam, Tijmen Teunissen
Muziek: Jimi Zoet
Kostuums: Nicky Nina de Jong
Licht: Marijn De Jong
Dramaturgie: Tobias Kokkelmans
Understudy: Dorothea Mende
Coupeuse: Dorine van Ijsseldijk
Coaching: Moniek Merkx
In samenwerking met: URLAND

FOTO: © Guido Bosua


Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.