Uniek dansproject van ICK Dans Amsterdam, met filmregisseur Arno Dierickx

Uniek dansproject van ICK Dans Amsterdam, met filmregisseur Arno Dierickx

Blasphemy Rhapsody ontstond tijdens de coronacrisis. Choreografen en dansers werkten via online verbindingen met elkaar. De première van de voorstelling kon door corona niet doorgaan. De makers Emio Greco en Pieter C. Scholten besloten daarop in samenwerking met Gouden Kalf winnaar Arno Dierickx van Blasphemy Rhapsody een film te maken. Die gaat nu in première op 26 maart tijdens Cinedans Fest.
Toen alles op losse schroeven stond, hoe we samenleven en wat we als normaal beschouwen, begonnen choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten met de creatie van een nieuwe voorstelling. Via online verbindingen hadden zij contact met de dansers. Een van die dansers is Maria Ribas, die onlangs werd genomineerd voor de dansprijs van de VSCD, de Zwaan voor beste dansprestatie.
Thuis bewogen de dansers langs hun banken en onder hun tafels en ontwikkelde zo een eigen solo, met als uitgangspunten het aanstekelijke voetenwerk van de Charleston en de extatische dans van de Zuid-Italiaanse Pizzica. De choreografen gingen in Blasphemy Rhapsody op zoek naar de bewegelijkheid van zekerheden en naar de ruimte die ontstaat als vaste waardes gaan wankelen. De voorstelling ontpopte zich tot een gedanst ritueel, waarin de veranderlijkheid van het leven wordt omarmd.
De wereldpremière van de voorstelling werd door de maatregelen tegen corona drie keer uitgesteld. De makers lieten zich niet uit het veld slaan en nodigden Gouden Kalf winnaar Arno Dierickx uit om een verfilming van hun werk te maken. Met camera en edit onderzocht hij afstand, tijd en beweeglijkheid vanuit een ander perspectief. De opnamen vonden plaats in het lege Internationaal Theater Amsterdam (ITA) aan het Leidseplein. Praktische uitdagingen als lock downen avondklok gaven de film een extra urgentie, die overeenkomt met het thema. Het eindresultaat is een zelfstandige film, complementair en parallel aan de nog te verwachten dansvoorstelling. Blasphemy Rhapsody –The Moviezal te zien zijn tijdens Cinedans Fest op 26 maart als online special en daarna on demand op verschillende platformen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.