Unbreakable: Dansen met een verhaal

Unbreakable: Dansen met een verhaal

Recensie: Mieke van der Raay/ Foto:©Bart Grietens

In het Oude Luxor theater mocht ik dinsdagavond 10 oktober de voorstelling Unbreakable zien.

Je wordt door de Soweto Skeleton Movers meegenomen in een vrolijke en overweldigende mix van zang, straatscenes, meeslepende visuals en hun ‘skeleton pantsula’, een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse streetdance (Pantsula) en ‘bone breaking‘. Dit alles wordt ondersteund door een eigentijdse soundtrack met melodische Afrohouse tunes en pompende Amapiano beats. Welcome to Soweto! Unbreakable is een veelbelovende samenwerking tussen Rotterdams choreograaf Lloyd Marengo, de Londense theaterregisseur Jonzi D en de vijf explosief-energieke dansers van Soweto Skeleton Movers, die hun bescheiden status van straatartiest al lang zijn ontgroeid en wereldwijd optreden. In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks veel tegenslagen en foute verleidingen die hun pad kruisten, zijn deze vijf dansers ‘unbreakable’.

Voordat de vier mannen en één vrouw op het podium konden laten zien wat ze kunnen, kwam hiphopper Jonzi D ons enige achtergrondinformatie vertellen. De dansers hadden een onmetelijke energie. Ze straalden en wisten ons met hun aparte dansstijlen te vermaken. Ze wisten mede door het dansen het verhaal van de townships in Zuid-Afrika te vertellen. Het waren indringende en soms persoonlijke verhalen.

Jabulani Manyoni was op sommige momenten griezelig om naar te kijken, hij is zo flexibel, dat je je afvraagt hoe hij zijn ledematen in zulke rare bochten kan wringen. Dit was soms echt eng om naar te kijken. Vooral als zijn schouderbladen leken nergens aan vast te  zitten. Ook de andere dansers waren erg lenig. Leuk waren ook de trucjes die ze deden met hun hoedjes, die ze op allerlei manieren opvingen. Ze lieten ze vliegen en alle kanten op gaan. De scène waarin Topollo Ntulo zijn bijna doodervaring naspeelde, was erg ontroerend en pakte je bij de keel. Jabulani Manyon, die zijn ervaring in de gevangenis uitbeeldde, was gewoon gedenkwaardig. Een lichtvlak van twee bij twee meter. Dit moest een cel voorstellen, waarin meerdere gevangenen moeten zitten, dit greep me echt naar de keel. Helaas heeft hij dit zelf meegemaakt. Het is een uur lang een aaneenschakeling van emoties die verwerkt zijn in de dans. Toch stralen ze een constante energie uit. Ze willen duidelijk hun verhaal vertellen en laten zien.

Cast:
Topollo Ntulo, Jabulani Manyoni, Junior Hlongwane, Molefi Rakitla en Lerato Motsepe (SA)

Choreography:
Soweto Skeleton movers and Lloyd Marengo

Produced by:
Lloydscompany

Directed by:
Soweto Skeleton Movers & Jonzi D

Music:
DJ Sce,ction Sce,ction, Fisto Fisto & HAYP MUSIC (Alvin Lewis & Patrick Mijnals)

Meer informatie: https://www.lloydscompany.nl/voorstellingen/soweto-skeleton-movers/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.