UNBESCHREIBLICH WEIBLICH elke vrouw is perfect

UNBESCHREIBLICH WEIBLICH elke vrouw is perfect

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay
In het Oude Luxor theater was afgelopen maandag 6 oktober de première van UNBESCHREIBLICH WEIBLICH, met Saskia Noort, Stella Bergsma, muziek van de Flaming Vulva’s, schrijvers Cindy Hoetmer en Valentijn Hoogenkamp.

In UNBESCHREIBLICH WEIBLICH gaan we op zoek wat een vrouw nou eigenlijk is, wat is haar maatschappelijke positie, hoe moet ze eruit zien, wie bepaalt wat de perfecte vrouw is?  Saskia Noort en Stella Bergsma wagen zich eraan. Samen met hun bloedeigen band Flaming Vulva’s en een divers leger aan schrijfsters beschrijven en bezingen ze alles wat ze meemaken, wat hen opwindt of irriteert. Kortom, hoe het is om vrouw te zijn deze tijd. Van daten tot bodyshaming. Van abortus tot ouderschap. Van politiek tot romantiek. Verwacht te huilen, te lachen en ademstokkende herkenning. Als je de zaal verlaat, voel je je geïnspireerd, vol zusterliefde en natuurlijk… onbeschrijfelijk vrouwelijk!

Stella en Saskia zijn op het eerste gezicht twee tegenpolen; Stella druk, uitgelaten en Saskia ingetogen, maar beiden bewust op zoek naar wat je als vrouw nu precies moet zijn.
Ze hebben ieder hun eigen verhaal. Stella vertelt openhartig over dat ze ooit een abortus heeft laten doen, dat ze hier bewust heeft voor gekozen, ze is dus bewust geen moeder. En ja veel mensen hebben hier een oordeel over, positief maar ook zeker negatief. Moet je als vrouw moeder worden, wie bepaalt dat? Saskia heeft wel een dochter, die ook aanwezig is bij de tour, zij is één van de bandleden van de Flaming Vulva’s. Saskia vertelt openhartig over haar scheiding en hoe het is om weer te moeten daten. Want Tinder is ook niet alles, het is zwaar werk om een goede Tinder date te vinden. Je moet niet verrast zijn als je al bij het eerste contact met een man een dickpik krijgt. Haar dochter vertelt dat er in de slaapkamer verschillende naakt schilderijen hangen, van haar moeder. Gemaakt door de nu ex man van Saskia. Dat dit nu ook niet bepaald ideaal is als je een date mee naar huis neemt. Wat mij erg raakte was het verhaal van Saskia over dat ze als jong meisje verkracht is, dat pakte me zo bij de keel. Stella is heel grof in de mond zonder enige gene, zonder enige terughoudendheid.

De voorstelling is op vele vlakken herkenbaar voor vele vrouwen, iedere vrouw heeft haar onzekerheden. Tegenwoordig zijn vrouwen meer uitgesproken, weten wat ze wel en niet willen. Je moet als publiek openminded zijn, daar Saskia en Stella geen blad voor de mond nemen. Het overwegend vrouwelijk publiek was deze avond niet erg uitgelaten, je zag sommigen heel timide kijken. Als er een Satisfyer pro kado wordt gegeven, wordt er door veel vrouwen wel erg lacherig gedaan.

De twee schrijvers van vanavond zijn Cindy Hoetmer en Valentijn Hoogenkamp. Cindy leest een verhaal voor over seks met een man die haar vrij minderwaardig behandelt en Valentijn vertelt over een chirurg die erg moeilijk deed over het feit dat ze haar borsten wil laten verwijderen.

De voorstelling wordt naar een hoger niveau gebracht door de drie meiden van de Flaming Vulva’s. Hun muziek is aanstekelijk, zingen prachtige maar ook zeker gewaagde nummers, nummers die perfect passen bij de verhalen in de voorstelling.

De voorstelling is vernieuwend theater, educatief en drukt je met de neus op de feiten.

Met: Saskia Noort, Stella Bergsma, wisselende gastschrijvers en een driekoppige band
Regie: Stephanie Louwrier

Meer informatie: senf.nlsenf-producties

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.