Uitreiking twee componistenprijzen aan Pete Harden enSeung-Won Oh tijdens Dag van de Componist 2023

Uitreiking twee componistenprijzen aan Pete Harden enSeung-Won Oh tijdens Dag van de Componist 2023

Tijdens de Dag van de Componist op zaterdag 17 juni worden twee prestigieuze componistenprijzen uitgereikt. De BritsNederlandse componist Pete Harden ontvangt de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn compositie M.M., terwijl de Kees van Baarenprijs wordt toegekend aan Seung-Won Oh voor haar werk YeonDo. Beide prijsuitreikingen vormen een hoogtepunt van de landelijke Dag van de Componist, georganiseerd door netwerk en platform New Music NOW.

Matthijs Vermeulenprijs voor Pete Harden
De Matthijs Vermeulenprijs wordt overhandigd aan Pete Harden voor zijn compositie M.M. Hij krijgt de prijs uit handen van Viktorien van Hulst, directeur van het Fonds Podiumkunsten, in Museum Arnhem om 14:45 uur. Deze prijs, een geldbedrag van € 20.000,–, wordt tweejaarlijks toegekend.

De compositie M.M is door de jury uit 80 inzendingen geselecteerd als winnend werk. Het is volgens de jury ‘een gesamtkunstwerk waarin verschillende kunstvormen samensmelten en briljant interacteren’. Tijdens de uitreiking in Arnhem is het stuk te zien in een verfilming die samen met Asko|Schönberg tot stand is gekomen. 

De jury prijst M.M. ‘als een adembenemend labyrint van suggesties, cirkelend rond het thema van de persoon van Marilyn Monroe, vormgegeven met muziek, beeld en gesproken en gezongen tekst. Pete Harden toont een zeer persoonlijke schrijfstijl. De manier waarop hij het beperkte muziekmateriaal tot het eind van het werk levend weet te houden, dwingt grote bewondering af’.

De Brits-Nederlandse componist Pete Harden is tevens artistiek leider van ensemble Klang en gitarist. Hij studeerde bij Louis Andriessen en Richard Ayres en trad op in het National Theatre in Londen. Zijn werk was te horen bij muziekgroep Bang on a Can All-stars (New York). 

Kees van Baarenprijs voor Seung-Won Oh
Op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting kent de gemeente Den Haag de Kees van Baarenprijs toe aan componist Seung-Won Oh voor haar werk YeonDo. Seung-Won Oh ontvangt deze compositieprijs voor een orkestwerk of muziektheatraal werk tijdens Festival Dag in de Branding, dat samenvalt met de Dag van de Componist. De prijsuitreiking vindt plaats om 20:30 uur in de Nieuwe Kerk in Den Haag, waar het New European Ensemble en Cappella Pratensis het winnende stuk vertolken.

Seung-Won Oh schreef YeonDo (Bosch Requiem, 2020) voor festival November Music. Zij werpt nieuw licht op een Koreaanse uitvaarttraditie, waar een begeesterd groepsgebed plaatsvindt. De componist is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat oeroude Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof. Tijdens het YeonDo-ritueel wordt de geest voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld.

Uit het juryrapport

De jury van de Kees van Baarenprijs roemt YeonDo als ‘een zeer vakkundige compositie, die tegelijkertijd de luisteraar sterk beweegt. De orkestratie ondersteunt een volwassen en evenwichtig werk dat geduldig door de tijd beweegt. De componist toont beheersing van structuur in haar wijze vormkeuzes, en leidt ons door een sereen landschap van harmonie en klankkleur. De lange lijnen geven de luisteraar de gelegenheid zich onder te dompelen in Ohs heel eigen muzikale taal. Het gebruik van ruimtelijkheid, beweging en lichtelementen draagt verder bij aan de impact van het werk, en maakt YeonDo een werk dat live beleefd wil worden. De alt-solo halverwege het werk verdient een aparte vermelding, het is een hoogtepunt van verstilling en lyrische schoonheid.’

De landelijke Dag van de Componist

De Dag van de Componist is een initiatief van netwerk en platform New Music NOW en vindt voor de tweede keer plaats. Tijdens het festival op zaterdag 17 juni komen meer dan 100 in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers te staan tijdens concerten en voorstellingen in ruim 12 steden. Winnaar Pete Harden rijdt die dag samen met Viktorien van Hulst mee op de speciale muziektrein met liveoptredens op het traject Amersfoort – Arnhem. 

Foto: Tessa-Veldhorst

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.