Uitmarkt weekend 2020 succesvol afgesloten

Uitmarkt weekend 2020 succesvol afgesloten

Afgelopen weekend vond de 43e editie van de Uitmarkt plaats. De opening van het nationale culturele seizoen was dit jaar anders dan anders. Waar er de afgelopen jaren een focus was op live ontmoetingen tussen artiesten en publiek, was dat dit jaar amper mogelijk. Het programma bestond daarom uit online voorstellingen, livestreams, optredens met beperkt publiek in de zaal en programma’s op televisie. Op die manier heeft de Uitmarkt dit jaar, met ruim 150 gratis culturele activiteiten, alsnog een miljoenenpubliek weten te bereiken. Deelnemende artiesten en gezelschappen waren o.a. The Kik, Wende, Asko|Schönberg, Typhoon, Roxeanne Hazes, Introdans, Kovacs, Wibi Soerjadi, Pink Oculus, De Nationale Opera, Huub van der Lubbe en Nederlands Philharmonisch Orkest.

Ondanks dat de organisatie van de Uitmarkt het live festivalgevoel en de spontane ontmoetingen en verrassingen enorm heeft gemist afgelopen weekend, is de Uitmarkt ‘digitaal en in de zaal’ een heel sterk alternatief gebleken in deze uitdagende tijd. Ook nu laat de Uitmarkt zien wat een enorm divers cultureel aanbod er is in Nederland. En wat veel jong en opkomend talent er is, dat staat te trappelen om weer op te treden.

Uitmarkt op televisie en online

De Uitmarkt was dit jaar prominent aanwezig op televisie. Zaterdagavond werd ‘Uitmarkt 2020: Wende’s Kaleidoscoop’ uitgezonden op NPO 2, gevolgd door ‘Art Rocks Uitmarkt’. NH Radio deed op zondag tussen 14:00 en 18:00 uur live verslag van de Uitmarkt. Met 150.000 paginabezoeken werd www.uitmarkt.nl goed bekeken. De Uitmarkt was via #uitmarkt ook te volgen op de social media kanalen van de Uitmarkt en deelnemende artiesten en instellingen. Daarmee werden ook miljoenen mensen bereikt; de hashtag #wendeskaleidoscoop was zaterdagavond trending op Twitter.

Presentatrice Andrea van Pol deed op Uitmarkt TV live verslag van de Uitmarkt. Ze bezocht verschillende Uitmarkt locaties, zoals het Concertgebouw, de Melkweg, Theater Bellevue, de nieuwe locatie van de Krakeling, Vondelpark Openluchttheater, NXT Museum, De Nationale Opera  en DeLaMar Theater. Hier interviewde ze makers, artiesten en programmeurs. Kijk nu alle afleveringen terug via www.uitmarkt.nl/category/nieuwAanbod

Ook vanuit het land werd er live verslag gedaan van de Uitmarkt. Zo kwamen uit Utrecht  negen livestreams van het Festival Oude Muziek. Cultuurvloggers van My Daily Shot Of Culture bezochten in samenwerking met Museumkaart zeven musea in het land, waar zij rondgeleid werden en verschillende directeuren en curatoren interviewden over aankomend seizoen.

Veel Amsterdamse musea, zoals het Stedelijk Museum, Van Gogh Museum, Eye Filmmuseum en Scheepvaart Museum, boden online rondleidingen en artist talks aan tijdens de Uitmarkt. Het was mooi om te zien dat zoveel musea in staat zijn hun verhaal te vertalen naar een online variant. Ook bleken online voorleessessies, zoals die van Bodil de la Parra en Abdelkade Benali, adembenemend te zijn door de schrijvers hun eigen woorden te horen spreken. Deze en meer online voorstellingen, rondleidingen en voorleessessies zijn de komende maand nog gratis beschikbaar op www.uitmarkt.nl.

“Hoe de toekomst eruit komt te zien weten we niet, maar we zijn trots dat we met deze bijzondere versie van de Uitmarkt de transitie hebben gemaakt naar een meer digitale variant. Op die manier zijn we toch in contact gebleven met ons publiek en hebben we ook dit jaar makers, instellingen en bezoekers met elkaar weten te verbinden. Het is van groot belang dat we met z‘n alleen een heel weekend kunst en cultuur in de spotlight hebben gezet. We hopen dat ons nieuwe digitale kanaal, ook als we wel weer bij elkaar mogen komen, een inspirerende en waardevolle toevoeging zal blijken aan ons culturele aanbod,” aldus producent van de Uitmarkt Frans de Vries.

Foto: Floris Heuer

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.