Uitmarkt lanceert op 1 juli: de Thuismarkt

Uitmarkt lanceert op 1 juli: de Thuismarkt

Amsterdam, 30 juni 2020 – De afgelopen maanden werd duidelijk dat een ‘klassieke’ fysieke Uitmarkt eind augustus niet haalbaar is. Ondanks de verruimingen is het organiseren van grote evenementen en festivals voorlopig niet mogelijk. De Uitmarkt wil echter ook dit jaar het landelijke podium zijn voor makers, artiesten, instellingen én publiek. Daarom zal er niet alleen een ‘digitaal en in de zaal’ programma gepresenteerd worden tijdens de Uitmarkt, maar wordt op 1 juli ook de Thuismarkt gelanceerd.
ThuismarktOp de Thuismarkt kijk je naar unieke optredens in genres als muziek, theater, cabaret en literatuur. Gewoon, vanuit huis. Om online van te genieten en tegelijk je favoriete artiest mee te steunen. Van oude bekenden tot jong talent, geschikt voor ieder publiek. Per optreden doneer je 2 euro. Deze donaties komen geheel ten goede aan de artiesten, zodat zij via het platform extra inkomsten kunnen genereren. Want dat is nog steeds hard nodig.
Het platform bevat uniek materiaal en speciaal hiervoor geregistreerde optredens van onder andere Huub van der Lubbe, Berget Lewis, Ruben Hein, Wouter Hamel, Lucas & Arthur Jussen, Steffen Morrison, Karsu, Hadewych Minis, Gershwin Bonevacia en Jan Jaap van der Wal. De komende tijd komen daar video’s bij van o.a. Maartje Wortel, Mart Smeets, Abdelkader Benali en Bodil de la Parra. Zij lezen voor uit nieuw werk. Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amsterdam: “De Thuismarkt is een digitaal platform dat in samenwerking met de culturele sector kan worden uitgebouwd tot een nationaal platform voor kunst en cultuur. Ik verwacht dat de Thuismarkt deze zomer gaat zorgen voor verbeelding en inspiratie, in aanvulling op de jaarlijkse Uitmarkt die eind augustus in een aangepaste opzet zal plaatsvinden”.  Schrijver en columnist Johan Fretz maakte voor het platform een mooi pleidooi voor de culturele sector; de video daarvan vind je hier.
De Thuismarkt vind je vanaf 1 juli op uitmarkt.nl.
Oproep aan professionele artiestenIn deze economisch uitdagende tijden waarin makers maar zeer beperkt kunnen optreden, biedt de Uitmarkt graag een helpende hand. Professionele artiesten en makers kunnen bij interesse aan deelname aan de Thuismarkt contact opnemen via info@uitmarkt.nlOver de UitmarktDe Uitmarkt markeert al 43 jaar de nationale opening van het culturele seizoen van Nederland en biedt een laagdrempelig en inspirerend platform voor iedereen die kennis wil maken met alles wat het nieuwe seizoen te bieden heeft.
Dit jaar vindt de Uitmarkt van 28 t/m 30 augustus ‘digitaal en in de zaal’ plaats. Een breed scala aan voorstellingen en optredens zal gratis te bekijken zijn. Sommige voorstellingen zijn als livestreams direct te volgen op uitmarkt.nl en een aantal voorstellingen is voor beperkt publiek bij te wonen. Natuurlijk zijn ook alle opnames van de Thuismarkt gedurende het weekend gratis te bekijken, allemaal via uitmarkt.nl.
De Uitmarkt wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds en BankGiro Loterij.
De Uitmarkt vindt traditiegetrouw het laatste weekend van augustus plaats in Amsterdam en wordt georganiseerd door XSAGA Festivals, in opdracht van Stichting Uitmarkt en in samenwerking met amsterdam&partners.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.