“Tryaters jeugdvoorstelling Groeigraach trekt door Nederland”

“Tryaters jeugdvoorstelling Groeigraach trekt door Nederland”

FOTO:©Tryntsje Nauta

De voorstelling Groeigraach (4+), gemaakt en geregisseerd door Hali Neto in opdracht van theatergezelschap Tryater, speelt vanaf februari op scholen in Fryslân en trekt daarnaast langs theaters in onder meer Den Haag, Rotterdam en Amstelveen. De openbare première is op 17 februari in Stadsschouwburg De Harmonie, in Tryaters thuisstad Leeuwarden.

Voor Groeigraach, jeugdtheater gespeeld door Valerie van de Ridder en Mitchell Hamel over groeien, groter worden en mensen die wíllen dat je groter wordt, wordt momenteel volop gerepeteerd in het monumentale Tryater-gebouw in Leeuwarden. Om vervolgens op basisscholen opgevoerd te worden, met af en toe een uitschieter met een openbare uitvoering in het land.

De school- en jeugdvoorstellingen van het veelal Friestalige Tryater worden meestal voor de eigen provincie geproduceerd maar steeds vaker trekken de stukken dankzij samenwerkingen of enthousiaste reacties de Friese grenzen over. De voorstelling De Eik was hier (6+) bijvoorbeeld, deed vorig jaar in Fryslân een Friestalige ronde maar gaat nu in het Nederlands door de andere noordelijke provincies. De voorstelling Fabelkracht (4+) trok eerder zelfs door het buitenland.

Bij het meertalige maar ook vooral fysieke Groeigraach speelt het netwerk van maker Hali Neto mee maar ook positieve ervaringen met Tryater zelf. Neto, ooit als acteur begonnen bij Jong Tryater en nu op diverse plekken in Nederland actief, is bijvoorbeeld vaak te zien in het Maastheater in Rotterdam met gezelschap Bonte Hond. Tryaters jeugdvoorstellingen vallen goed in het land; zo klopte ook Het Nederlands Theater al snel aan voor een uitvoering van Groeigraach.

Tatiana Pratley, artistiek leider van Tryater: ‘Yn 2025 besteane we sechtich jier: we kinne al weromsjen op tsientallen jierren fan groei. Fan in Frysk toanielselskip dat stadich profesjonalisearre en syn wjukken hieltyd fierder útsloech. Fan spyljen yn doarsphûzen nei grutte lokaasjefoarstellings rûnom yn Fryslân en dêrbûten. En wilens in stevige tûke foar de jeugd, mei ek edukaasjemiddels. We spylje alle jierren ferskate foarstellings op skoallen; moai dat dit hieltyd faker ek in iepenbiere útfiering hat, en ek mear fierderop yn it lân. Moai dat we mear en mear jonge minsken oan ús bine kinne en mei teäter yn oanrekking bringe. Groeigraach is yn dat ferbân in hiel passende foarstellingstitel!’

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.